Извънредно заседание на парламента в понеделник, 13 септември, няма да има, съобщи в ефира на bTV председателят на парламента Ива Митева. Тя добави, че ще насрочи заседание на Народното събрание в сряда.

По думите й причината е в това, че депутатите били приели нов правилник на работа, за да работят по-бавно и ефективно.

"Има срок от 3 дни, в който да се разгледа докладът от комисия. Все още няма такъв доклад, не мога да насроча заседание", каза Митева.

Промените в правилника за работа са предложени от "Демократична България".

"Когато се правят предложения, те трябва да бъдат много добре обмислени. Трябва да се познават процедурите, но виждате - желанието да работим по-бавно, понякога, може да ни изиграе лоша шега", добави Митева.

"Все още не знам кога ще бъде разпуснато Народното събрание, но ми се иска да можем да проведем заседанието си в сряда и да разгледаме основните си законопроекти, за да приключим работа поне с вдигната глава", каза председателят на НС.

"Критичният ден е петък, 17 септември. Тогава започват консултациите при областните управители и трябва да се определят условията за гласуване извън страната", предупреди Митева.

"Смятам, че заплахата срещу живота ми и този на майка ми има политически мотив и е свързана с промените в закона за НСО", каза още Ива Митева. Тя обясни, че сигналът е подаден по време на дебатите за закона за НСО в 21 ч. вечерта и до следващата сутрин - 10:40 ч. тя не е била уведомена за него.

"Самата служба за охрана не е знаела и това поставя въпроса защо", добави Митева.

"Няма какво да се лъжем - това момче няма как да подаде един сигнал или да напише едно писмо и да го изпрати точно на пресцентъра на Министерство на правосъдието", каза Митева относно задържания.

Въпреки случилото се тя е категорична, че охраната на бивши председатели на Народното събрание трябва да бъде премахната в срок от шест месеца след изтичане на мандата или в срок на една година.