Българският доброволец в Донбас Цветомир Гетов е починал във Виена, след като е бил тежко ранен на украинския фронт, съобщиха негови приятели. Гетов е в редиците на опълчението в Донецк от 2017 г., като първоначално се е занимавал само с хуманитарна дейност, а после се включва и в сраженията, в отряда за специални операции и бързо реагиране.

Българинът е бил тежко ранен, лекуван и транспортиран от Донбас в болница в Москва, откъдето негова близка го прехвърля в лечебно заведение във Виена, но след раняването той така и не се възстановява. Издъхва на 25 февруари в австрийската столица.

Негови приятели от Донецк се обърнаха с видеоапел за помощ във Фейсбук, за да бъдат събрани средства за транспортирането на тялото му на родна земя. В негова чест те изпяха на български и любимата му песен "Моя страна, моя България".

Близо 80 българи събраха над 5200 лева, за да бъдат транспортирани тленните му останки до родния Плевен, където ще бъде погребан в събота. От даренията ще бъде заплатено и погребението.

Гетов е бил строителен предприемач, който зарязва бизнеса си в Плевен и заминава за Донбас.

Там създава българско културно-просветителското общество "Възраждане" и подпомага българската общност в Донецк. Първоначално заминава през 2016 г., за да прави филм за случващото се в Донбас.

През 2017 г., шест месеца след пристигането си в Донбас, Гетов разказва в интервю за "Фрог нюз", че там се води гражданска война от 4 години.

"Тук е гражданска война. Много години се е работило в посока да разделят един народ и да го настроят един срещу друг. В момента войната е опозиционна. Води се само от артилерия и диверсионни групи. Мащабни операции няма. Води се тиха война. Коварна е, защото в нея загиват невинни хора, деца, жени. Много е тежко да видиш как деца, жена или стар човек е разкъсан на парчета. Вадиш ги от калта, фекалиите. Дано този ужас не стига до нас. Медиите помагат тази война да се разпалва", казва Цветомир Гетов и добавя, че в Донбас има немалко българи доброволци, както и пострадали бесарабски българи.

Честване на 3 март 2018 г. в Донецк

Скрийншот: Фейсбук, личен профил

"Поддържам връзки с всички общности. Опитвам да направя българско читалище. Намерил съм сграда за него. Обещаха мои познати да ми изпратят книги, народни носии, детски дрехи. Помагам с каквото мога на бесарабските българи. Има много големи общности от гърци и арменци. Има над 140 националности. Тук е малкият СССР. Градът е много красив, чист. Дори в България няма толкова чист град. В Донецк сякаш има невидима завеса. От едната страна е рай, а от другата - ад", разказва още той в интервюто, дадено шест месеца след установяването му там.

Публикува в профила си във Фейсбук и видеосводка от дата 21 декември 2018 г., в която съобщава броя на убитите цивилни граждани и атаките.

Снимка: Фейсбук, личен архив

Опелото пред тленните останки на Цветомир Гетов е в събота, в 13:00 часа, в храм "Света Параскева" в Плевен.