Партия "Атака" остава в коалицията на "Обединени патриоти", въпреки детронирането на председателя на Парламентарната група Волен Сидеров. Това заяви неговият заместник Десислав Чуколов в ефира на Nova. Той е категоричен, че партията ще изкара мандата до край, защото е отговорна към коалиционното споразумение, подписано между ГЕРБ и Обединени патриоти. 

Волен Сидеров от вчера не е председател на парламентарната група на "Обединени патриоти", а решението е взето на заседание на парламентарната група във вторник вечерта, на което не са присъствали депутати от "Атака" и самият Сидеров. Групата на малкия партньор в управляващата коалиция ще се управлява от съпредседатели - Валентин Касабов (НФСБ) и Искрен Веселинов (ВМРО). Решението на парламентарната група е внесено в деловодството на парламента. 

По думите на Чуколов, решението за детронирането на Волен Сидеров е обмисляно известно време и е част от план. Той твърди, че "Атака" не е присъствала на срещата, защото никой не е бил уведомен за нея. Той определи решението за отстраняването на Сидеров като незаконно. 

"Както знаете имаше коалиция Обединени патриоти, която е създадена от "Атака, ВМРО и НФСБ. Тя показа добри резултатите на изборите и е трета политическа сила в България. Преди няколко дни са се събрали колегите от другите две партии и са решили да променят правилника на парламентарната група. Така променят и коалиционното споразумение. И какво се получава - ако нямаше коалиционно споразумение, нямаше да има правилник на групата. Коалиционното споразумение е първичен акт, а правилникът - вторичен акт. Излиза, че с вторичен акт искат да променят първичен акт. Показах документи на няколко юристи и те се посмяха", каза Десислав Чуколов. Той образно се опита да обясни позицията на "Атака" по повод промените.

"Във вторник ВМРО и НФСБ "хванаха коалицията и я строшиха в земята, това направиха. Незаконно е и ние сме подготвени законово да реагираме", обобщи Чуколов.

Той подчерта, че когато надписа "Атака" изчезне от документи и диплянки, това ще даде отражение на управляващата партия ГЕРБ.

"ГЕРБ е сключил точно с тези партии коалиционното споразумение. Строшават, счупват тази коалиция. След това трябва да се замислим какво се случва -  ГЕРБ е подписал това споразумение,  в което ние сме равнопоставени. Сега са излъчили двама съпредседатели, но защо няма съпредседател от "Атака"? Аз съм бил секретар на парламентарната група. Защо сега няма секретар на парламентарната група от ръководството на "Атака"? Обяснението тук не опира до нелепи аргументи относно господин Сидеров. Тук опира до опита да се отстрани партия "Атака" от тази коалицията. Тук не е до детронирането на Сидеров, а до изчезването на "Атака"", смята Чуколов. 

Той припомни думите на Валери Симеонов и Красимир Каракачанов, които са се заканвали да "изчегъртат" ДПС от властта. 

"Нещо забравиха за ДПС и взеха да изчегъртват "Атака", каза той. 

По думите му детронирането на Сидеров се е готвело доста време. Пред журналисти се цитира документ от началото на месец юни. После идва обяснени, че става въпрос за началото на юли и че е допусната техническа грешка при изписването на месеца.

"Но когато пишеш такъв документ нямаш право на технически грешки" , подчерта Десислав Чуколов. 

Друго показател за преднамерено бързане, според Чуколов, е пропускът, променяйки правилника на парламентарната група, да се промени и текстът, в който се казва, че отстраняването на председателя на ПГ става по предложение на политическия съвет, където са и тримата лидери.

"Този текст си стои, това е легитимното. Юристите ни са подготвили много структуриран анализ и ще го представим на вниманието на ръководството на Народното събрание. Явно много са бързали и са го направили доста нескопосано. Дето се казва, един преврат не могат да направят като хората, а очакваме от тези хора законопроекти да вкарват, анализи да правят и декларации да се гласуват в Народното събрание", иронизира ситуацията Чуколов. 

Той подчерта, че нямат намерение да занимават премиера Борисов с вътрешнополитическите си търкания. 

"Ние не сме футболни босове да говорим с Борисов да ни оправя бакиите. В крайна сметка този проблем засяга ГЕРБ, защото тази коалиция, която беше счупена, има коалиционно споразумение с управляващата партия. Нашето мнение на "Атака" е, че този мандат трябва да бъде завършен и програмата, която е подписана с ГЕРБ, трябва да бъде изпълнена. Защото там има неща, полезни за България"

Той отхвърли спекулациите, че отстраняването на Сидеров е заради "осребряване" на някакви неизпълнени обещания и подчерта, че не е изключено Волен Сидеров да се кандидатира за кмет на София и ще обмислят този въпрос. 

"Една ревизия на Столична община не би била излишна", каза Чуколов.