От "оздравяване на парламентарната група", "бламиране на коалиционното споразумение с ГЕРБ" до "игра на тронове" варираха коментарите между коалиционните партньори в "Обединени патриоти" по повод решението досегашният председател на групата Волен Сидеров да бъде отстранен от поста му. С решението от вчера ръководството на групата се поема от двама съпредседатели от НФСБ и ВМРО - Валентин Касабов и Искрен Веселинов.

"Атака" упрекна, коалиционните си партньори, че не са ги уведомили за заседанието на групата вчера и не са знаели за официалното решение, докато то не било прочетено от председателя на парламента Цвета Караянчева в пленарната зала.

Десислав Чуколов, който до вчера бе секретар на парламентарната група на "Обединени патриоти", обвини колегите си в нарушение на коалиционното споразумение, подписано още в началото на 2017 г. "Това, което вчера е прието, денонсира споразумението между НФСБ, "Атака" и ВМРО, което е подписано в началото на 2017 г.", заяви Чуколов. Той добави, че с направеното вчера колегите му от НФСБ и ВМРО "бламират и това споразумение между ГЕРБ, "Обединени патриоти" и ВМРО", с което всъщност се управлява държавата. "Те застрашават управлението на страната. Както добре знаете, "Обединени патриоти" е факт благодарение на усилията, които положи г-н Сидеров, на отстъпките, които бяха направени. Моторът на "Обединени патриоти" - Сидеров, сега е отстранен", коментира Чуколов. Относно употребеното от него сравнение със сериала "Игра на тронове", Чуколов уточни, че това е било проява на чувството му за хумор.

Лидерът на НФСБ Валери Симеонов определи персоналните промени в групата като "формални" и като "акт на оздравяване". Той припомни, че вече десет месеца НФСБ не приема председателството на Волен Сидеров по редица съображения, обявени още през есента на миналата година.

Във връзка с твърдението на "Атака", че по този начин се застрашава коалиционното споразумение с ГЕРБ, Валери Симеонов бе категоричен: "Няма такова нещо. Или някой не е чел коалиционното споразумение или не е чел правилника на групата". "Атака" няма човек в ръководството, защото такова е гласуването и такава е волята на групата. Групата определя кой да ръководи", коментира още Валери Симеонов.

Новите съпредседатели Искрен Веселинов и Валентин Касабов заявиха, че решението е взето с намерението да се подобри работата на парламентарната група. Веселинов заяви, че всеки ще може да докаже дали е в политиката за бранене на постове или на политики.

"Ние се опитваме да отстояваме такива политики и сме сериозно бламирани от факта, че групата не работи, че няма адекватно ръководство и представителство, че не се води диалог в рамките на управляващото мнозинство, просто защото ръководството е изключително пасивно", каза Искрен Веселинов.

Сравнението с "Игра на тронове" той коментира с думите: "Една длъжност не е трон, не е позиция, от която трябва да се чувстваш велик. Една длъжност е възможност за работа. Именно като такава възможност, смятаме с колегата да реализираме функциите, които групата ни е възложила". Валентин Касабов от своя страна увери, че коалицията е сигурна и стабилна.