Няма нищо лошо и даже много по-добре е да бъде проведена процедура по съгласуване, известна като нотификация за Закона за горивата. Това заяви пред БНР евродепутатът Ангел Джамбазки, коментирайки промените в закона, които бяха приети в пленарна зала вчера.

Според него така ще отпаднат съмненията за лобизъм при създаването му, а освен това на по-късен етап няма да има основание някой да иска наказателна процедура. В този смисъл бързането не е добър ход.

"Това, което аз разбрах от изказването на вицепремиера Валери Симеонов, е, че той ще поиска верификация от ЕК. Това е процедура, която е съвсем различна от наказателна процедура. Наказателна процедура може да бъде наложена и започната срещу държава-член на Съюза по искане на ЕК и по нейно решение, а не на гражданин на отделната държава", обясни евродепутатът.

Ангел Джамбазки посочи като пропуск на българското законодателство, че липсва закон за лобизма. Според него обаче този пропуск е умишлен, а целта е "тази сфера да бъде оставена в сивата част на политическия спектър и да не бъде контролирана по никакъв начин от обществото".

"Грешно е да се пренася този разговор за характерите в обвинения за лобизъм, без да можеш да ги докажеш", коментира Джамбазки относно обвиненията между трите партии в "Обединени патриоти".

"Акцизите и данъците и всичко, свързано с бюджета, трябва да е планирано и то се прави, когато се планира държавния бюджет", каза той във връзка със спора около увеличаването на акциза на нагреваемите бездимни цигари.

"Сега е средата на годината. Изведнъж някой дотичва, сетил се, че трябва да пълни дупки в бюджета. Това не е разумна бюджетна политика и това не е разумна политика по планиране на разходите", каза евродепутатът.

"Обединени патриоти" е най-доброто политическо обединение, което се е случвало в сферата на българския патриотизъм от 1989 г. насам", смята Ангел Джамбазки.