Това става ясно след проведено от BBC World Service проучване в 20 държави. Резултатите показват, че общо 67% от гражданите на анкетираните държави настояват за увеличаване на държавната намеса в регулирането на икономическите процеси. Около 60 на сто от анкетираните се обявяват още в подкрепа на повече и по-големи финансови пакети за стимулиране на икономиката.
Изключително ниско се оказва одобрението на държавни помощи за спасяване на банките от фалит, като срещу идеята най-силно реагират гражданите на САЩ, Германия и Мексико. И все пак има и такива, които одобряват противоречивата мярка.
Според британците финансирането на банковия сектор в крайна сметка е добре и за цялата икономика, както и за спестяванията на гражданите.
72% от хората, участвали в проучването, сочат, че биха искали да видят повече инвестиции в сферата на екологията, рециклирането и новите технологии. Според експерти на BBC World Service има изненадващо крайни мнения относно обществената оценка за усилията на правителствата да се справят с последиците от кризата. Най-доволни са китайците, австралийците и канадците, а сред най-разочарованите са гражданите на Франция, Мексико и Япония.