"Трябва да се създадат условия, за да може рублата да стане международна резервна валута, а ние бихме искали да станем първите, които ще вложат своите ресурси в рублевата зона", заяви Чавес. При това той не се отказа от мисълта, че юанът или боливарът също могат да станат световни резервни валути. В тази връзка той подчерта важността на създаването на руско-венецуелска банка, отбеляззва агенцията, цитирана от БГНЕС.
От своя страна руският премиер Владимир Путин изрази задоволство от развитието на сътрудничеството между Русия и Венецуела, предаде ИТАР-ТАСС, на която се позова БТА. Руският премиер поясни, че става дума за сътрудничеството в енергийната сфера. Колкото до взаимодействието във военно-техническата област, Путин изтъкна, че то не е главен определящ фактор в на двустранното сътрудничество.
"Радваме се, че нашите венецуелски колеги и приятели са удовлетворени от сътрудничеството в тази чувствителна сфера", добави руският премиер.
Чавес, който вчера приключи двудневното си делово посещение в Русия, отбеляза, че това е осмата му визита в страната от 2001 г., когато той за първи път пристигна в Москва по покана на Путин. Венецуелският държавен глава отбеляза, че заради преговорите министърът на енергетиката Рафаел Рамирес за първи път не е отишъл на среща на Организацията на държавите износителки на петрол (ОПЕК).
В края на срещата Уго Чавес обсипа руския премиер с комплименти.
"Радвам се, че си се подмладил, че си станал по-динамичен", обърна се Чавес към 56-годишния Путин. "Вие с Дмитрий, нашия брат, приятел и президент, държите юздите на властта в нашата любима Русия и ние се радваме да приветстваме възраждането на нова Русия", добави венецуелският президент.