Пловдив може да бъде първият град в страната, който да се сдобие с градска железница, изрази увереност транспортният министър Христо Алексиев.

"Работим приоритетно за ускоряване на дейностите по проекта за развитие на градската железница в Пловдив. Надявам се, че Пловдив ще бъде първият град в България, който ще развие железницата като вътрешен градски транспорт", коментира Алексиев, цитиран от пресцентъра на ресорното ведомство. 

Той отбеляза, че до един месец, заедно с местната власт, трябва да бъдат определени местата на допълнителните жп спирки, които ще осигурят обслужването на пътникопотока и свързаност с индустриалните зони. Министърът проведе среща с областния управител на Пловдив Ангел Стоев и кмета - Здравко Димитров. В работната среща участваха също и зам.-министър Красимир Папукчийски, генералният директор на Национална компания "Железопътна инфраструктура" Златин Крумов, както и представители на общините и бизнеса в региона. По време на срещата е договорено да бъде сформирана работна група, с участието на представители от държавните структури и местните власти. Основната задача на експертите е да координират действията на ангажираните държавни структури, така че всички процеси по реализирането на градската железница да се случват по-бързо. 

Припомняме, че новият подвижен състав, финансиран по Плана за възстановяване и устойчивост, предвижда купуването на 42 мотрисни влака, заложени в проект "Въвеждане на редовно тактово влаково обслужване" в крайградските райони на София, Пловдив и други градове. Целта на железопътните връзки е да осигурят по-бързо придвижване на пътниците, но и да намалят автомобилния трафик.