Веганството трябва да бъде признато за религия и да бъде защитено от закона срещу дискриминацията. За това ще пледира британски зоолог в първо по рода си съдебно дело, съобщи Ройтерс, цитирана от БТА.

Жорди Касамитяна съди бившия си работодател "Лига срещу жестоките спортове" за неправомерно уволнение след спор за пенсионни инвестиции във фирми, правещи тестове с животни.

Ищецът твърди, че етичното му веганство - убеждението да избягва каквато и да е вреда на животните, е начин на живот, който трябва да бъде възприеман като религия или друг вид дълбоко убеждение, защитено от закона.

"Етичното веганство е философско убеждение за значителна и нарастващата част от населението на Великобритания и на света", каза Питър Дейли, адвокат на Касамитяна. "Ако приключи успешно, това дело ще определи, че етичното веганство подлежи на защита от дискриминация", добави той.

Говорителка на организацията "Лига срещу жестоките спортове" съобщи, че Касамитяна е уволнен заради сериозни нарушения, които не са свързани с етичните му убеждения. Лигата не оспорва твърдението му, че убежденията му трябва да бъдат защитени, но съд в гр.Норич ще проведе отделно заседание по темата, защото тя създава прецедент за други дела. Заседание по трудово-правния спор е насрочено за февруари.

Веганите избягват всички храни с животински произход, включително яйца и млечни продукти. Няма точно определение за етичното веганство, но последователите му отричат всяка форма на експлоатация на животни и отказват да носят дрехи от вълна или кожа или да използват продукти, изпробвани върху животни.

Малко по-рано днес, рокаджията Мийт Лоуф обяви, че става веган. Вдъхновен от примера на свои колеги певци като Пол Маккартни, Брайън Адамс, Ели Голдинг, Уил Ай Ем и Ариана Гранде и звезди на малкия и големия екран като продуцента Саймън Кауъл и актьорите Бенедикт Къмбърбач и Натали Портман, той обяви, че се отказва от животинските продукти в менюто си.

72-годишният изпълнител се е включил в инициативата Вегануари или Вегански януари, в рамките на която хората се отказват от месо и животински продукти през първия месец от годината, пише в. "Дейли стар", цитиран от БТА.

Неотдавна кампанията подкрепи и легендарният британски музикант Брайън Мей от Queen.

Запитан дали ще промени прякора си от Мийт Лоуф на Вег Лоуф, рокаджията, чието истинско име е Марвин Лий Адей, е отговорил, че не възнамерява да стига чак до там.