Днес е Световният ден на веганите. Отбелязва се от 1994 г. по инициатива на председателката на британското Веганско общество Луис Уолис, с цел да се популяризира веганството като начин на живот. През ноември 1944 г. във Великобритания е създадено Веганско общество, чийто тогавашен председател Доналд Уотсън утвърждава термина "веган" за хора, които не консумират животински продукти.

Александра Вали е вегетарианка от 20 години. От 2013 г. е председател на Българското вегетарианско общество.

Имате ли данни колко са веганите и вегетарианците в България?

Официална статистика в България не е правена, но по приблизителни данни от социални общности и групи може да се каже около 300 000 вегани и вегетарианци заедно. В последните години има увеличаване на веганите спрямо вегетарианците, заради все по-достъпната и популярна информация за индустриалното производство на млечните продукти и някои нездравословни аспекти на прясното мляко.

Какви са основните причини човек да спре да консумира месо и вярно ли е, че веганското/вегетарианско хранене е непълноценно?

Растителният режим на хранене е всъщност най-здравословния за човека и неговата физиология - нашата храносмилателна система и изобщо тяло са много далеч от хищниците и всеядните животни и прекомерната употреба на животински продукти в днешно време е и една от причините за обичайните вече "болести на средната възраст".

Важно е да отбележим, че миналата година Световната здравна организация (СЗО) обяви червените меса и преработените такива (салами, наденици и прочее) за канцерогенни, като събраните данни срещу последните са особено убедителни. Все пак и на вегетариански или веган режим можеш спокойно да се храниш изключително нездравословно, така че важно е разнообразието - семена и ядки, бобови и зърнени, зеленолистни, плодове и зеленчуци. Много хора се притесняват за неща като протеини или витамин Б12, но обширната информация, която можете да откриете по тези въпроси доказва, че растителните протеини не отстъпват по нищо на животинските такива (и идват без усложненията, които последните причиняват). Що се отнася до дадени витамини и минерали, те могат да бъдат набавяни спокойно на веган диета, както и разбира се техните дефицити могат да се получат и при хранене с нормална, средностатистическа диета, включваща животински продукти.

Здравословният начин на живот е една от причините за изключването на месото, но не е единствената. Много хора правят този избор с идеята да не участват в експлоатацията и убийството на живи същества, щом има начин да го избегнат. Други пък са загрижени и за природата и унищожителното влияние на животновъдната индустрия за изчерпване и замърсяване на природните ни ресурси. Немалка част от вегетарианците са повлияни и от съзнателното желание за духовно израстване, където стои "ахимса" (ненасилие) към живите същества и природата, духовна чистота на тялото (с изключване на нисшите вибрации на убийството), но и вече с аспект за личностно развитие и отговорността ни като духовни същества.

Мода или стремеж към по-здравословен начин на живот е отказът от храни от животински произход?

Зад този хранителен режим стои много по-широка мотивация от просто мода или само здраве. Веганството не е свързано само с храна - това е идеология, целяща да се намали излишното страдание и щети върху природата. Това се постига чрез информиран потребителски избор да не се купуват и употребяват продукти, противоречащи на тези принципи - животински хранителни продукти; тествана върху животни козметика; кожени изделия; забавления при които се измъчват животни (например циркови номера) и други. Все пак търсенето определя предлагането и все повече хора ясно заявяват, че не желаят да употребяват и консумират неетични продукти. Можете да се уверите сами, че алтернативите на гореизброените продукти са се увеличили многократно през последните години, показвайки ясно тази тенденция.

Има ли целенасочена анти-веге пропаганда и защо?

Разбираемо, в даден момент животновъдната индустрия губи пари от тези идеи и може би в този смисъл има някакви анти-веге апели и кампании. Ние самите смятаме, че бизнесът е жилав и вместо да се бори с потребителите, може да спечели много повече, като си преориентира производството, както направиха вече много компании. Да споделим една наистина интересна новина - Tyson Foods, които са вторият по големина производител и преработвател на месо в САЩ инвестира в компанията за разработване на растително произведено месо Beyond Meat. Това е много умен ход и показва, че има печеливши варианти и за двете страни.

Веганите поискаха пълна забрана на лова и риболова. Не е ли твърде радикално искане?

Хубаво е да се знае, че най-активните и напористи представители на дадена група, обикновено са "върхът на айсберга". В този смисъл е по-правилно да се каже, че някои вегани са поискали такава забрана, а не "веганиТЕ". Подобно искане е разбираемо в смисъла на каузите, за които се борим, но според нас без обществена подкрепа се постига само гореспоменатия "анти-веге" отпор.

Подкрепяте ли "кървавите" протести на вегани срещу използването на животни за храна?

Т.нар. "кървави" протести са инициирани и изпълнени в България от една друга организация, но разбира се, ние сме добре запознати с тях. Подобни артистични провокации има в цял свят и са далеч по-добре приети, най-вече заради обществения дебат, който акциите провокират и който в България не се случва. Реално могат да бъдат много полезен подход към отрезвяване, защото изключителната бруталност в животновъдната индустрия е факт, с който хората невинаги са запознати (или за съжаление понякога си затварят очите). В този смисъл ние подкрепяме подобни акции, но не подкрепяме нападките към хората, които консумират месо. Почти всички ние сме израснали в една и съща система и е нечестно да се прехвърля отговорността за цялостната ситуация към отделния индивид.

Какво бихте искали да кажете на хората, които се подиграват и осмиват избора за неконсумиране на месо и животински продукти?

Бихме им казали, че разбираме откъде идва тази тяхна реакция. Понякога е трудно да възприемеш една коренно различна идея, особено ако е в пряко противоречие с ценностната ти система. Повечето хора са изпитвали лично на гърба си подигравки от околния свят за определени свои идеи, които предизвикват обществените нагласи по един или друг начин. Въпреки това, ние се надяваме, че те ще чуят нашите послания и дори да ги отхвърлят първоначално, ще решат да помислят върху тях. Ако има нещо абсолютно сигурно, това е че от всички нас зависи много и ние като индивиди творим света такъв, какъвто е, всеки ден. Можем да осмислим тази истина и вместо да я възприемаме само като отговорност, да я видим и като изумяващата възможност да направиш света едно по-добро и по-справедливо място!