Здравни служители в училища и детски градини протестираха пред сградата на Столичната община на ул. "Московска" 33. Недоволните спряха движението по улица "Московска" в центъра на София и запалиха символично плакати с надпис "+100 лева" - израз на недоволството от предвиденото увеличение на възнагражденията им. 

Снимки от протеста ВИЖТЕ ТУК >>> 

Федерацията на синдикатите в здравеопазването към КНСБ и на Медицинска федерация "Подкрепа" настояват за актуализиране на основните заплати в системата на детското и училищното здравеопазване в детски ясли, здравни кабинети, детски градини и образователни институции. Протестиращите искат и увеличение от 1350 лв. на 1890 лв., увеличение на средствата за работно облекло от 450 лв. на 500 лв. годишно, както и увеличение на размера на обезщетението при пенсиониране до девет брутни месечни възнаграждения.

"Това е подигравка. Тези 1450 лв., които ни обещава кметът, трябваше да бъдат дадени преди две години. Не може увеличението да е със 100 лева", възмутиха се протестиращи. "Ще протестираме до край. Искаме заплатите да станат 1890 лева", категорични са служителите. 

Росица Палешникова, председател на Медицинска федерация към КТ "Подкрепа", обясни, че иска повишение на основните работни заплати, тъй като основните такива в детското училищно здравеопазване са 1350 лв.

Снимка: БТА

"Столична община залагат само 8 млн., които са само за общинските болници. На нас предлагат само едни 100 лв. увеличение и то евентуално да бъдат гласувани от 1 април", поясни Палешникова. Тя коментира, че в момента се преговаря за нов браншови колективен договор, а те още не са постигнали стария от април 2022 г.  

При протестиращите слезе кметът на София Васил Терзиев, който заяви: "Не печелим от това да сте недоволни. Как да решим проблемите на всички едновременно, готови сме да говорим. Стъпка по стъпка ще се търси решение на проблема. 1890 лева обаче няма как да ви ги дадем".  

По-късно във Facebook Терзиев добави, че са поканили преговорен екип на двата синдиката "Подкрепа" и Конфедерацията на независимите синдикати в България (КНСБ) след провелия се днес протест, "защото грижата за децата на София е важна за нас не само на думи. Всички работещи в сферата на детската грижа трябва да знаят едно: разбираме ви". 

Снимка: БТА

В публикацията в социалната мрежа столичният кмет посочва, че справедливото ниво на заплащане е много важно. Работим по решаването и на този проблем. Един от много, с които се сблъскваме всеки ден, заявява той. Имаме чувствителност и сме ангажирани, за да го решим, уверява Терзиев. "Както самите представители на синдикатите ни казват още вчера - проблемът със заплащането е тенденциозно неглижиран близо 10 години. За да намираме решения, на който и да е от наследените проблеми в града, това трябва да се случва в конструктивен и цивилизован разговор", пише още столичният кмет.

Финансирането на възнагражденията на специалистите в сектора на детското здравеопазване се случва през държавния, не през общинския бюджет. Всяко говорене, че общината трябва да финансира целево, а не през държавния бюджет, е евтин и безотговорен популизъм. Затова ще изработим обща рамка за искания пред държавата, информира Васил Терзиев.

"Следващата седмица стачните комитети ще се съберат и ще решат как да действат", заяви вицепрезидентът на КНСБ Тодор Капитанов. По думите на кмета ще заедно със синдикатите ще работят за съвместно начертаване на мерки. "Заедно ще създадем конкретен план за действие, който да стимулира привличането на повече млади кадри и справедливи условия на труд", завършва Терзиев.