Постоянно наблюдение на речните корита и язовирите на територията на Столична община разпореди кметът на София Йорданка Фандъкова във връзка с прогнозата за продължаващи значителни валежи и гръмотевични бури. През изминалата нощ в столицата паднаха по около 55 л/кв.м. дъжд.

Фандъкова разпореди аварийните екипи да бъдат на терен и да реагират на сигнали, а кметовете на райони да осигурят наблюдение на водни обекти на съответните територии. 

Екипите на Столичен инспекторат, почистващите фирми да проверяват дъждоприемните шахти, фирмите по поддръжка на парковете и градините също да извършват обходи. Столичният кмет изиска също всички звена да осигурят дежурни екипи.

Към момента шест екипа на дирекция "Аварийна помощ и превенция" и три на столичната пожарна са на терен. Те са реагирали на сигнали за завирявания, отстранили са паднали дървета в коритото на река Искър в кв."Враждебна". Отводнили са подлез до голям търговски обект за строителни материали, където продължава почистването му от Столичен инспекторат.

Към момента всички реки на територията на София имат осигурена проводимост, почистени са водостоците на Южната дъга на Околовръстен път, всички седем общински язовирите са в нормално състояние, наблюдава се и река Искър, посочват от пресцентъра на общината.

Екипите на Столична община са извършили огледи на критичните участъци и продължават наблюдението им. "Напоителни системи" извършват контролирано изпускане на язовир "Панчарево".

Предупрежденията на синоптиците за днес и утре

Предупреждение с жълт код за значителни валежи и гръмотевични бури е обявено за днес в 13 области от Западна, Централна и Южна България. Предупреждението важи за София, София-област, Видин, Монтана, Враца, Ловеч, Перник, Кюстендил, Благоевград, Пазарджик, Пловдив, Смолян и Кърджали. Очакваните количества на валежите са до около 25-35 л/кв.м, но е възможно и повече. Остава повишен и рискът от градушки. 

За утре - 16 юни, пък е обявен оранжев код заради очакваните валежи в девет области: Видин, Монтана, Враца, Ловеч, Габрово, София-област и София-град, Перник и Пазараджик, и жълт код в Плевен, Велико Търново, Стара Загора, Пловдив, Смолян, Благоевград и Кюстендил.

"Валежите ще продължават и до петък ще бъдат главно в западните и централните части от страната. В събота и неделя се очакват валежи и в източните части от страната. И по Черноморието ще вали, интензивно ще е в източната половина от България", прогнозира синоптикът Петър Янков пред Bulgaria ON AIR.

Той обясни, че валежите са средно между 20 и 40 л/кв.м, но на места сумарно надхвърлят около 60-70 л/кв.м в западните райони. Те са с т.нар. петнист характер: "Ако вали на някакво място, на около 150-200 метра може да не падне и капка дъжд". Това по думите му е очаквано за този сезон.