В радиус от 1 миля около заседналия товарен кораб "Vera SU" не е открито замърсяване на водата. Това съобщиха от пресслужбата на Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията, цитирайки информация от подробно обследване на района с дрон, изпратен от Европейската агенция за морска безопасност (EMSA).

Като част от мерките за намаляване на вредното въздействие върху околната среда, българската страна е поискала съдействие от EMSA за осигуряване на технически средства, с които Агенцията разполага.

Освен дрона, до момента EMSA е предоставила и плаващи бункери, които вече пътуват към България. С тях ще бъде изведен втечненият товар от кораба.

"Три плаващи баржи ще бъдат осигурени от Европейската агенция за морска безопасност и до три дни ще пристигнат в района на местност Яйлата за претоварване и изсмукване на товара на заседналия кораб", съобщи във Варна на съвместен брифинг с министъра на транспорта Христо Алексиев, Румен Николов - главен директор „Аварийно-спасителна дейност".

Ситуацията е стабилизирана и е преодолян разпадът, посочи Алексиев. Три са основните задачи за деня - нов водолазен оглед на кораба, източване на част от горивото, за да не се допусне разлив и снемането на показания от прокуратурата на част от екипажа, посочи служебния министър.

Той уточни, че до края на деня моряците от кораба ще бъдат изведени и разпитани. За целта ще бъде изпратен катер на "Гранична полиция", който ще свали част от екипажа на брега, след което моряците ще бъдат върнати на кораба.

Горивото няма да бъде източвано докрай, за да бъде гарантирана работата на агрегатите и поддържането на нормалния живот на кораба.