В Бургаския окръжен съд днес се гледа делото срещу обвинения за убийството Любомир Симеонов.

На 23 септември 2013 г. Симеонов застреля в сърцето 54-годишната Павлинка Йовчева. Убийството бе извършено около 8 часа сутринта пред зеленчуков магазин в Бургас. Два часа по-късно Симеонов се предаде на полицията в Сливен.

Той направи пълни самопризнания и заяви, че е убил Йовчева, регионален директор в банков клон в Бургас, заради отказан кредит в размер на 1,5 милиона лева. Преди време бизнесменът изтеглил голям ипотечен кредит. Имал затруднения с изплащането му и кандидатствал за нов, но Йовчева му отказала.

Симеонов писал жалби до много институции. В тях той обвинил Павлинка Йовчева и още няколко нейни колеги в изнудване и системен натиск и ги обвинява в злоупотреба със служебно положение.

Преди съдебното заседание над 15 негови служители, близки и приятели се събраха на импровизиран протест с плакати. На него те заявиха, че са против максимално наказание на Симеонов. Не оправдаха стореното от него, но посочиха, че мъжът е жертва на системата и че банката го изнудвала.

"Свобода за Любомир – съд за изнудвачите"; "Не всеки може да издържи да се гаврят с живота му", гласяха посланията на плакатите, съобщи БГНЕС.

В съдебна зала банкови служители и регионални директори, твърдяха, че Симеонов е достигнал "свръхзадлъжнялост". Въпреки това му е бил отпуснат оборотен кредит, но не и такъв, който да финансира проекта му. Били са му предложили да се насочи и към друга банка. Самият Любомир Симеонов обаче твърди, че когато е искал да се прехвърли към сливенския филиал на "Уни Кредит", му е било отказано. В съдебната зала той намекна и за финансиране от същия клон на конкурентни фирми.

Повечето колеги на убитата Павлинка Йовчева твърдяха, че бизнесът на Любомир не е вървял добре. В съдебна зала Симеонов се опитва да докаже, че зад действията на Йовчева и на банката, стои организирана престъпна група за източване на малкия и среден бизнес.

Магистратите не му разрешиха повечето въпроси в тази насока, с мотив, че те не са предмет на делото за умишлено убийство, за което е подсъдим.

Делото срещу Симеонов ще се гледа в два дни. Днес и утре трябва да бъдат разпитани 13 свидетели и 8 вещи лица.