Не убих заради пари, а убих заради държавата. Докато има бели якички в тази държава, скъпоплатени, алчни, нито държавата ще върви напред, нито икономиката и хората ще бъдат все по-гладни. Аз съм офицер от българската армия, обучаван съм, че държава и родина са номер едно и грижата за подчинените е основна грижа".

Това каза пред медиите обвиняемият Симеонов, минути след като чу наложената му мярка.
Обвиняемият поиска да даде пресконференция, но не е ясно къде, как и кога ще стане това.

Днешното съдебно заседание започна при изключителен медиен интерес. Мярката се гледаше от съдия Пламен Синков. Обвинението срещу Симеонов е за предумишлено убийство.

На влизане в зала Любомир Симеонов заяви, че ще каже всичко, каквото иска пред съдия. "Дали съжалявам? Не е еднозначен отговор", лаконично каза мъжът, цитиран от местния сайт "Флагман".
След това пред магистратите Симеонов заяви, че до 22 септември се е гордял с всичко, което е направил. Имал е бизнес и е давал прехрана на 250 души.

Прокуратурата поиска най-тежката мярка - "задържане под стража". Служебният защитник на Сименов пък пледира за "парична гаранция" или "домашен арест". Самият убиец настояваше да му бъде наложена мярка "подписка", съобщи "Фокус".

Съдия Синков обаче реши да остави обвиняемия за постоянно в ареста.
Наложената мярка може да бъде обжалвана в тридневен срок пред Апелативния съд в Бургас. Това може да стане на 3 октомври от 14 часа.

Служебният адвокат на убиеца Ваня Радиева каза, че засега не е ясно дали ще обжалват, като преди това трябва да се консултира с подзащитния си.

57-годишният Симеонов е бивш военен, завършил Военния университет във Велико Търново. След като се е пенсионирал от Министерство на отбраната е започнал бизнес и има фирма за изкупуване на билки, гъби и горски плодове в Сунгурларе.

Той направи пълни самопризнания и заяви, че е убил Йовчева, регионален директор в банков клон в Бургас, заради отказан кредит в размер на 1,5 милиона лева.

Преди време бизнесменът изтеглил голям ипотечен кредит. Имал затруднения с изплащането му и кандидатствал за нов, но Йовчева му отказала.

Симеонов писал жалби до много институции, включително до председателя на Арбитражния съд към Българската стопанска камара Огнян Герджиков. В тях той обвинява Павлинка Йовчева и още няколко нейни колеги в изнудване и системен натиск и ги обвинява в злоупотреба със служебно положение.

"Давали са му уверение, че ще му отпуснат кредит, защото от Европейския фонд са му разрешили около милион и накрая, когато идва ред да му се подпише, да му се одобри кредитът, му налагат да ползва друга строителна фирма. Нито са му искали пари, нито са го натискали с нещо друго. Искали са той да ползва друга строителна фирма", обясни адвокатът му Ваня Радиева, цитирана от БНР.

Адвокат Радиева добави, че клиентът й е обмислял и самоубийство, но не е посмял. Тя отрече Симеонов да е имал тефтерче с бъдещи жертви и добави, че в деня, в който се е предал, е пътувал за София, където да даде изявление в национална медия.