Сигналът за убийството бе подаден в 8.15 ч. Йовчева бе открита пред зеленчуков магазин на ул. „Поп Грую” № 23 в Бургас.

Пристигналите на място полицейски патрули на Първо РПУ само констатирали смъртта й. Районът бе отцепен, а тялото бе откарано за аутопсия в "Съдебна медицина”.

Два часа по-късно 57-годишният Л. С. от Сунгурларе отишъл в РПУ-Сливен и заявил, че е извършителят на убийството, каза още главен комисар Лазаров.
Той е задържан, а при огледа на управлявания от него лек автомобил „Мазда” е намерен незаконен пистолет „Макаров” с изтрити номера. Според очевидци мъжът се приближил към жената при излизането й от зеленчуковия магазин, прострелял я и побягнал, уточниха от пресцентъра на МВР.

БНР съобщи, че името на задържания е Любомир Симеонов, а Павлинка Йовчева е застреляна с един куршум в областта на гърдите.

По думите на главния секретар на МВР мъжът е собственик на фирма за изкупуване на билки, гъби и горски плодове. Фирмата развива дейност основно на територията на Сунгурларе.

57-годишният Симеонов преди време изтеглил голям ипотечен кредит, съобщи БНТ. Имал затруднения с изплащането му и кандидатствал за нов - в размер на 1,5 милиона лева, но Йовчева му отказала.

Павлинка Йовчева е родом от Силистра, а съпругът й Йовчо Йовчев е от Айтос, където е живеело семейството. Те се преместили в Бургас, когато Йовчева поела ръководния пост в банковия клон.