Това заяви председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране Иван Иванов, цитиран от "Фокус".

Той обеща в еднодневен срок всички представители на енергийните дружества, гражданските организации и институциите, които изказаха становищата си в рамките на заседанието, да получат отговор.

Междувременно пред сградата на КЕВР десетки недоволни граждани протестираха, а движението по бул. "Княз Александър Дондуков" бе спряно и отбивано по ул. "Бачо Киро".

По повод недоволството от поскъпването на топлинната енергия, председателят на КЕВР заяви, че увеличението не може да бъде отложено под натиска на протеста.

"Хората, които са долу, и които протестират трябва да знаят, че комисията не може по никакъв начин да промени цената на природния газ от тази, която вече е обявена, защото тази цена не зависи от нашето решение. Тя зависи от договора, който България има с "Газпром" за доставка на тази цена", заяви Иванов, като добави и факторите:
В ценообразуващата формула участват цяла кошница от петролни продукти - мазут и газьол с различно съдържание на сяра, цените на суровия петрол на международните пазари, курсът долар-лев.

Иванов отхвърли и искането на някои от топлофикационните дружества новите цени да влязат в сила със задна дата от 1 април, за да не възникнат проблеми с отчетите на топломерите.

Подкрепяме и приемаме направеното предложение от КЕВР за промяната в цената на топлоенергията, каза изпълнителният директор на „Топлофикация“ София Георги Беловски.

С така стеклите се обстоятелства по отношение на цената на газа и предложението, което прави Комисията за енергийно и водно регулиране за актуализиране на цените на „Топлофикация“ София, се създава предпоставка и възможност за нормално функциониране на компанията“, заяви той.

По думите му цената, която се предлага да бъде приета за „Топлофикация" София, въпреки голямото процентно изражение в нейното нарастване, не покрива всички натрупани през годините отрицателни стойности в дружеството.

Така и не чухме ясно и разбираемо защо при 15% повишаване на цената на природния газ на световните пазари, в България той беше увеличен с близо 30%, каза омбудсманът Мая Манолова по време на откритото заседание.

„Силно съм притеснена от шоковото повишаване на цената на природния газ и следващите след него повишения на електрическата енергия, на цената на парното, на топлата вода и след това по ефекта на доминото на всички останали стоки. Смятам, че тези увеличения се правят без аргументи и са необосновани. Смятам също така, че не се спазва изискуемия баланс между интересите на енергийните дружества и на българските граждани“, коментира Манолова.

По думите й решенията се взимат изцяло в интерес на енергийните дружества.

Миналата седмица КЕВР прие предложението на Булгаргаз цената на природния газ за второто тримесечие на 2017 година да се повиши шоково с 31%.

Повишаване на цената на природния газ с над 5% се отразява върху тарифите на топлофикационните дружества, тъй като използват суровината за производството на топлинна и електрическа енергия.

Увеличението в цените на топлоенергията за различните градове е между 18 и 38% заради спецификите на отделните топлофикации. За София се предлага увеличение с 22.70%.

От 1 юли ще поскъпне леко и цената на тока заради когенерацията, която произвеждат топлофикациите. Повишението ще е с около 1%.