Община Харманли не разреши провеждането на акцията, защото по същото време се извършва ритуалът за Богоявление, предаде БНР.
От браншовата организация обаче заявиха, че са изпратили писма до общината и полицията, а законовият режим е уведомителен и протестът е факт.

Вижте снимки от протеста>>

Около 10 ч. протестиращите се събраха на паркинг срещу автогарата.
По обяд пробиха полицейския кордон и блокираха за минути главния път за Турция.
За да покажат, че не са готови на всяка цена да продадат суровината си,  запалиха няколко кашона с тютюн на асфалта, предаде БТА.

Председателят на Националната асоциация на тютюнопроизводителите в България Цветан Филев каза, че килограм тютюн от този "Басми" в Гърция се купува на два пъти по-висока цена от България.

"Не протестираме срещу държавното ръководство, а срещу фирмите - от държавата не искаме нищо на този етап", каза още вчера Филев, цитиран от БТА.

Протестиращите излязоха с декларация, в която настояват за спешен старт на изкупната кампания за ориенталския тютюн и за запазване на миналогодишните изкупни цени.
Те имат съменения за картелно споразумение между фирмите, изкупуващи суровината им.

Декларацията бе връчена на представители на Министерството на земеделието, които присъстваха на протеста.

"Държавата застава зад тези хора, защото исканията им са справедливи", коментира експертът от сектор "Тютюн" към земеделското ведомство Георги Ралчев.

Той допълни, че единственият начин, по който държавата може да защити тютюнопроизводителите са законодателни промени. Ралчев припомни,
че субсидията за сектора за следващата година е 100 милиона лева.

Кметът на Неделино: Да отнемат лицензи на изкупните фирми

Държавата може да реши проблема с ниската изкупна цена на тютюна, като отнеме лиценза на търговските дружества, ако те са нелоялни към тютюнопроизводителите, заяви кметът на Неделино Стоян Беширов, цитиран от "Фокус".
По думите му, проблемите са задълбочават, тъй като не се изкупува навреме тютюневата реколта.

Лютви Местан: ДПС ще предложи законодателни промени

Лидерът на ДПС Лютви Местан съобщи по време на среща с представители на тютюнопроизводителите, че движението ще предложи промени в законодателството, с които частично се възстановява законовата регулация на задълженията на търговците, които изкупуват тютюн.

"Ние берем плодовете на тотално грешната политика, наследена от ГЕРБ. Защото те премахнаха всички законови гаранции за интереса на тютюнопроизводителите от Закона за тютюневите изделия. Ситуацията не може да намери друго решение освен бързи промени в закона, които да възстановят частично законовата регулация на задълженията на търговците", каза Лютви Местан след срещата.

По думите му - тютюнопроизводителите искат три неща:
  • кампанията по изкупуване на тютюните да започне на 1 ноември и да  приключи най-късно на 31 януари
  • гарантирани минимални изкупни цени
  • трудът им да се заплати в срок

ГЕРБ: ДПС искат да пълнят партийни каси

Депутатът от ГЕРБ Цвета Караянчева заяви, че това, което е направила партията в началото на 2011 г. с либерализацията на цените на тютюна, е довело до покачване на изкупните цени на тютюна в две поредни години.

Това, което искат в момента колегите от ДПС, е отново да върнат онзи лицензионен режим, който позволява на Фонд „Тютюн” да продължи да пълни партийните каси, защото самата система за договаряне, на купуване на лицензи, на налагане на квоти на отделните общини водеха до корупционни практики. Това е абсолютно лицемерие, те отново влизат в поредната си лъжа към своите избиратели”, категорична бе Караянчева.