Главният прокурор Сотир Цацаров се срещна с генералния директор на Европейската служба за борба с измамите (ОЛАФ) Виле Итала, който е на посещение в България по покана на министъра на вътрешните работи и главния прокурор. Това съобщават от прокуратурата.

Главният прокурор и генералният директор на ОЛАФ обсъдиха по-ефективното провеждане на разследвания за защита на финансовите интереси на ЕС.

Договорен бе механизъм за пряка комуникация и подготовка на съвместните разследвания между Прокуратурата на Република България и ОЛАФ, чрез създаване на постоянно действаща контактна група от прокурори и служители на ОЛАФ. Очаква се първата среща на контактната група да се проведе в София до края на месец юли тази година.

Предмет на дискусия бяха както общото взаимодействие между МВР и прокуратурата, от една страна, и ОЛАФ, от друга, така и конкретни текущи разследвания.

В разговорите с г-н Итала участваха също заместникът на главния прокурор Иван Гешев и ръководителят на отдел "Специализиран" към Върховна касационна прокуратура Румяна Арнаудова. В програмата на визитата на генералния директор на ОЛАФ са предвидени и срещи с министъра на вътрешните работи и с председателя на Държавна агенция "Национална сигурност" Димитър Георгиев.