Това съобщи в Троянския манастир пред журналисти проф. Николай Овчаров. Той, заедно с проф. Константин Дочев и игумена светата обител Велички епископ Сионий, представиха намерените предмети. По думите на Овчаров, са открити 19 монети от периода V - XIII век, фибули, апликации, пръстени, кръстове и оръжия.

Вижте снимки >>>

Проф. Константин Дочев поясни, че по-голямата част от намерените монети са от XI - XIII век, от времето на Византийското владичество, Второто българско царство, както и времето на цар Калоян. Повечето са били сечени в Константинопол.

Намерена е и рядка монета на кипърския владетел Исак. Най-стара е откритата римска бронзова монета от края на четвърти век.

Проф. Овчаров допълни, че намерените фибули представляват украшение, с което се прикрепвали дрехите, като много често имали и рангова стойност.

Те са от ранно византийския период /V - VI/ век и заедно с римската монета показвали, че край манастира е имало укрепление, което е охранявало римски път. Според него е възможно в района да е имало древно тракийско селище, защото сред намерените вещи има и фибула от I - II век.

Най-много са откритите предмети от периода на Средновековието.

"Може да предполагаме, че тук е имало много важна крепост, която е функционирала между XI и XIII век", поясни проф. Овчаров.

Той добави, че свидетелство за това са намерените пръстени и кръстове, които е възможно да са от отнесен от свлачище некропол.
Отрити били и върхове на копия и стрели, както и част от ризница.

Николай Овчаров каза още, че мащабни разкопки в района ще започнат през есента на тази година. Дядо Сионий заяви, че има сведения, че в района се е намирал по-стар манастир.

"Надявам се при едно по-задълбочено проучване да излязат и други интересни неща, които да допринесат не само за историята на манастира, но и за троянския край", каза още игуменът.