Протестни действия на зърнопроизводители в центъра на София днес не се очакват, съобщиха от пресцентъра на МВР. В момента няма затворени пътни артерии и в страната, добавиха от там. 

Всички снимки ВИЖТЕ ТУК>>>

След проведена среща с инициативния комитет на протестиращите зърнопроизводители в Министерството на вътрешните работи, беше постигнато съгласие за свободно изразяване на гражданска позиция, без нарушаване на обществения ред и затрудняване на свободното придвижване на гражданите.

Във връзка с това, в днешния ден, под контрола на МВР, земеделската техника ще бъде разположена на обособено за целта място - в района на Долни Богров. 

Симеон Караколев, председател на Националната овцевъдна и козевъдна асоциация, заяви пред bTV, че компромис винаги може да бъде постигнат, ако има желание.

"Важното е каквото и да се предложи то да гарантира рентабилността и производството на български суровини. За нас, като български производители, е важно да има гаранция, защото сега такава няма. Днес се събираме тук, около Долни Богров. Още в ранния следобед може да предприемем поход към София. Може да е без машините, тъй като ще има друг протест и няма как да ги вкараме", добави той.

Снимка: БТА

Днес се очаква работници от въгледобивния сектор да излязат на протест в центъра на столицата. Шествието ще започне в 11:30 ч. от площад "Св. Александър Невски" и ще стигне до Министерския съвет. Исканията са: "За ясно и сигурно енергийно бъдеще на България". Според недоволните липсват конкретни решения за запазване на електроенергийното производство и енергийната обезпеченост на българската индустрия. В протеста ще се включат представители на КНСБ и "Подкрепа" в комплекса "Марица Изток"

Снимка: БТА

Основното притеснение на земеделците е, че не са поставени в еднаква конкурентна среда спрямо европейските производители, обясни пред БНТ Ангел Вукодимов, зърнопроизводител от Пловдив. По думите му протестът вчера не е протекъл съвсем нормално, тъй като още от сутринта са започнали полицейски проверки за алкохол и наркотици, както и на документите на машините.

Снимка: БТА

На територията на страната няма затворени пътни артерии, съобщиха от МВР в информация за обстановката по пътищата към 9:00 часа. Граничните пунктове работят с нормален ритъм.

Снимка: БТА