Варненският и Великопреславски митрополит Йоан ще е временно управляващ на овдовялата Сливенска епархийска катедра след кончината на 9 януари на Сливенския митрополит Йоаникий.

Утре ще бъде Светата Божествена заупокойна литургия от 10:00 ч., а от 12:00 ч. ще бъде извършено и опелото в катедралния храм "Св. Димитър" в Сливен. Това каза пред журналисти днес Старозагорският митрополит Киприан, който е говорител на Светия синод на Българската православна църква - Българска патриаршия (БПЦ-БП).

Свeтият синод на БПЦ-БП се събра днес на извънредно заседание, за да определи деня и часа на опелото, и на погребението на починалия на 9 януари Сливенски митрополит Йоаникий. На заседанието на Синода трябваше да бъде определен и наместник на овдовелия епархийски престол.

Снимка: БТА

"На днешното извънредно заседание на Светия синод беше прочетено траурното известие от сливенския Епархийски съвет и беше определен за наместник на овдовелия Сливенски митрополитски престол Варненския и Великопреславски митрополит Йоан", обясни пред журналистите, пред Синодалната палата, Старозагорският митрополит Киприан.

Старозагорският митрополит Киприан

Снимка: БТА

"В Устава се казва, че до три месеца трябва да бъде избран новият Светосливенски митрополит", каза Старозагорският митрополит. На въпрос колко са кандидатите, митрополит Киприан отговори, че когато се събере на следващо заседание Светият синод, ще се определи и кандидатстката листа.

Старозагорският митрополит уточни, че Варненският митрополит Йоан е избран за наместник по член 84, алинеи 1 и 2 от Устава на Българската православна църква.

Журналистите попитаха днес митрополит Киприан и за състоянието на Негово Светейшество българския патриарх Неофит.

"Не мога да ви кажа, не сме обсъждали това, чуваме, че е в стабилно състояние, но все още е в болница. Това е, което знаем и ние", отговори Старозагорският митрополит.

Той добави, че заради COVID-19 и други вирусни инфекции не се допускат външни лица до Негово Светейшество.

Тленните останки на Сливенския митрополит Йоаникий са изложени за поклонение в катедралния храм "Свети Димитър". Около 20:00 ч. този вечер ще бъде отслужено монашеско опело от Негово Високопреосвещенство митрополит Йоан, съобщи  отец Евгений Янакиев от катедралния храм.

От 8:00 часа на 11 януари ще започне утринната служба, а от 10:00 часа ще започне света архиерейска литургия, а архиерейското опело ще бъде от 12:00 часа, уточни той. През това време миряните ще могат да се прощават с Негово Високопреосвещенство. Той ще бъде погребан, но не веднага след опелото, защото се очаква да дойдат много хора от страната.

Владиката ще бъде положен в гроб, намиращ се на изток от катедралния храм.