С дълбоко прискърбие съобщаваме, че днес 9 януари 2024 г. след продължително боледуване се престави в Господа Негово Високопреосвещенство Сливенският митрополит Йоаникий, съобщиха от Българската православна църква - Българска патриаршия (БПЦ-БП).

В следващите дни Свeтият синод на БПЦ-БП ще се събере на извънредно заседание, за да определи деня и часа на опелото и на погребението на новопреставления се митрополит, и ще определи наместник на овдовелия епархийски престол, се посочва в съобщението.

"Бог да го прости! Вечна и блажена да бъде паметта му!", се казва в съобщението от БПЦ-БП за кончината на Сливенския митрополит Йоаникий.

Владиката е починал днес около 9 часа днес, съобщи пред журналисти секретарят на Сливенската митрополия Иван Млечков, цитиран от БТА. Той уточни, че временно изпълняващият наместник митрополит ще организира опелото и погребението на Негово високопреосвещенство. По устав през следващите три месеца той ще организира избора за следващия Сливенски митрополит заедно с Епархийския съвет.

Опелото и поклонението пред тленните останки на владиката ще бъде вероятно в катедралния храм "Свети Димитър" в Сливен.

"Митрополит Йоаникий беше на лечение в сградата на Митрополията, за него се грижеха изключително добре лекарите, каза още Иван Млечков. - Те направиха всичко по силите си."

Последното му послание към миряните бе Рождественското.

"Той винаги е писал разбираемо и близо до народа, спомни си секретарят на Митрополията. - Неговите думи винаги са се разбирали, правил го е за слава Божия. Тази година беше последното му послание. Написано с желание. Радостно е, че достигнахме до Рождественските празници."

"Нека Христос Господ ни вразумява и умъдрява, смирява и укротява, просвещава и радва! Защото не парите, властта и славата правят човека щастлив и доволен от живота си, а близостта до Бога, Неговото благословение и любов. Вижте интервю със сливенския митрополит Йоаникий преди две години", каза митрополитът в последното му послание за Рожденство Христово.

Докато е боледувал, владиката често е бил редактор на книги, писал е предисловия, разказа още Млечков. "Той беше добрият пример, много богословска литература излизаше с неговото благословение. Въпреки болестта си винаги намираше време за работа по книги."

Тъжната новина за кончината на 84-годишния митрополит първо стана известна от кмета на Бургас Димитър Николов.

"С дълбока тъга споделям новината за кончината на нашия владика, сливенския митрополит Йоаникий. Той беше с нас, хората на Бургас, и в добро, и в зло. Неговата благост, мъдрост и обич ще останат завинаги в сърцата ни! Вечна му памет! Ще ми липсва! Сбогом!", написа кметът на Бургас във фейсбук профила си.

"Духовната просвета е най-важна и необходима, независимо къде се намира човека", казваше сливенският митрополит Йоаникий.

Митрополитът е автор на редица книги, сред тях наставления за духовен живот, послания, слова, речи. Често правеше дарения с книги на храмове, културни институти и местата за лишените от свобода.

Светското име на митрополит Йоаникий е Иван Георгиев Неделчев. Роден е на 2 март 1939 г. в село Пет могили, Сливенско.

След завършване на основното си образование, през есента на 1953 г. е приет за ученик в Софийската духовна семинария, курсът на която завършва през 1958 г.

От септември 1960 г. е студент в Духовната академия "Св. Климент Охридски" в София, която завършва през 1964 г. По време на своето следване там, на 1 април 1961 г., в мъглижкия манастир "Св. Николай" е постриган в монашество с името Йоаникий от Старозагорския митрополит Климент под духовното старчество на архимандрит Герасим (по-късно Браницки епископ). На 28 август същата година в храма "Успение Богородично" в Пазарджик е ръкоположен в йеродяконски чин от Главиницкия епископ Стефан викарий на Пловдивския митрополит (по-късно Великотърновски митрополит).

На 17 март 1963 г. в параклиса на Духовната академия "Св. Климент Охридски" в София е ръкоположен за йеромонах от тогавашния ректор Макариополски епископ Николай.

От 14 октомври 1964 г. до 1966 г. йеромонах Йоаникий е на богословска специализация в Московската духовна академия. След завръщането си в България, от 1 август 1966 г. е назначен за протосингел на Сливенската митрополия. По време на това негово служение на 24 ноември 1968 г., по решение на Светия синод в сливенския катедрален храм "Св. Димитър" е въведен в архимандритско достойнство от Сливенския митрополит Никодим.

От края на 1968 г. архимандрит Йоаникий е протосингел на Старозагорската митрополия.

От 14 октомври 1970 г. до 10 декември 1971 г. той е на научна специализация в Старокатолическия богословски факултет в град Берн, Швейцария. От края на декември 1971 г. повторно е протосингел на Сливенската митрополия, която длъжност заема до април 1975 г. Като такъв, на 20 април 1975 г. в патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски" е хиротонисан в епископски сан с титлата "Велички" и е назначен за викарий на Сливенския митрополит Никодим, който пост заема до края на януари 1980 г.

На 23 март 1980 г. е избран, а на 13 април същата година е и канонически утвърден за Сливенски митрополит.

През 2012 г. Йоаникий е обявен за агент на Държавна сигурност от комисията по досиетата с псевдоним "Кирилиевич". Сътрудничил е от 1977 г., вкл. в областното управление в Сливен по линия на Шесто управление, където е регистриран през 1986 г.

Вижте интервю със сливенския митрополит Йоаникий преди две години.