"Хората остават с впечатление, че това е съдебната система, а това, което съсипва от работа магистратите, никога няма да излезе наяве", добави Куцкова, цитирана от БТА.

Според нея, за съжаление, по казуса със записите има много въпросителни - дали те са автентични и дали това, което се говори в тях, е истина.

"Любопитно ми е какво ще стане, дали ще дойде премиерът, нали му е споменато името (ВСС покани Бойко Борисов - б.р.). Аз лично съм убедена, че трябва да се направи една много сериозна проверка и то не от органа, който е частично замесен в тези разговори. Но заради името на хората, чиито имена се споменават и заради престижа на системата, който и без това непрекъснато бива сриван, трябва да се направи нещо и тия неща не бива да се подминават", каза още Куцкова, цитирана от БНР.

Предстои и Съюзът на съдиите в България да излезе с позиция по казуса.

Вчера главният прокурор Сотир Цацаров съобщи, че проверка е установила, че записите се незаконно направени, а не са от СРС-та. Без да съобщава името й, той допусна, че зад тях стои една от участничките в тях - вече бившата съдийка Румяна Ченалова, и отхвърли възможността да са дело на бившата шефка на СГС Владимира Янева (която спомена - б.р.).

И двете съдийки бяха отстранени от работа и им бяха повдигнати обвинения - на Ченалова за делото "Белведере", а на Янева - именно за "Червеи".
Цацаров отрече да е бил притискан от премиера Борисов да "опраска" Янева по делото. То наистина вече започна.

Междувременно днес зам.-председателят на ДСБ и здравен министър Петър Москов заяви, че срещу управляващата коалиция се води "отвратителна компроматна война". Като един от примерите за това той посочи именно записите с "две от отвратителните имена на съдебната система".

За парите на съдиите

Рядко се случва всички професионални организации да са единни, коментира още Нели Куцкова общата позиция на 5 съсловни организации, които се обявиха против новия начин за разпределение на бюджета на съдебната власт.

"Противоконституционно беше предложението МС да определя заплатите на съдии и прокурори. Този, който го е измислил, трябва да умре от срам", добави тя.

По думите й има основание да се направи оценка на ефективността на определени съдилища - струва ли си те да съществуват. Както и да се преосмисли преразпределението на бройките. Според нея обаче закриването на съдилища е като рязане на живо месо.

"Чуваме идея не хората да пътуват до по-големия град, а да се организират нещата така, че съдии периодично да ходят по места, за да гледа дела. Това е много сложна работа, ще отнеме много време и се надявам ВСС да се заеме сериозно с тази задача", коментира още Нели Куцкова.