Днес главният прокурор, чието име също беше замесено в скандала, го коментира за първи път пред журналисти преди заседанието на Висшия съдебен съвет.

В записите жена, за която се смята, че е бившата шефка на Софийски градски съд Владимира Янева разказва на съдия Румяна Ченалова, че "Бойко" е оказал натиск върху Цацаров да я "опраска" по делото за незаконно използване на СРС-та "Червеи", по което й бяха повдигнати обвинения. Той обаче казал, че ще завоалира нещата.

Главният прокурор обаче беше категоричен, че с премиера Бойко Борисов никога не са обсъждали този казус и той не му е оказвал каквото и да било влияние или натиск. 

Цацаров допусна, че би могло да се води разследване за незаконно използване на записващи устройства.

От думите му стана ясно още, че е възможно записите да имат връзка с евентуално повдигане на нови обвинения срещу Ченалова. Той дори намекна, че тя ги е правила.

"Става дума за разговори, които се водят в една стая, на записа има две жени, мъж и куче, което е най-добросъвестният участник в цялата история. Как се е озовало незаконно записващото устройство там? Може би това го знаят участниците или по-скоро един от тях. Прави впечатление, че Янева излага факти, а другият участник е пестелив в коментарите си. Нямам усещането, че записите са правени от Янева или от кучето", заяви още главният прокурор. 

Той подчерта, че една от дамите е подсъдима (Янева - б.р.), а другата все още е привлечена само като обвиняема, засега по едно досъдебно производство.

"Може би думата "засега" и в някои събития, които ще последват следващите седмици се крие и една от причините за скоростното появяване на тези записи", добави Цацаров, но не уточни какво точно се очаква, медиите щели да бъдат информирани.

Срещу Ченалова беше образувано досъдебно производство за престъпление по служба по аферата "Белведере". Тя бе отстранена от длъжност и прокуратурата дори поиска ареста и но бе освободена срещу 8000 лв. гаранция.

Цацаров каза още, че е поставен в "ужасяваща ситуация" от човек, който към момента е подсъдим, а това се прехвърляла и върху премиера. Целта е малко по-далечна, подчерта главният прокурор. 

Нов запис замесва и членове на ВСС

Междувременно излезе нов запис, в който от думите на Владимира Янева се разбира, че председателят на Етичната комисия на ВСС Ясен Тодоров я е уверявал, че "няма да бъде закачана".  

След изтичането на първите записи именно той обяви, че неговата комисия ще проверява изнесената информация. Тодоров уточни, че са попитали прокуратурата дали изтеклите записи са от законни СРС-та, а ако не били, щели да решават какво да правят.

В записа е споменат и председателят на бюджетната комисия във ВСС Димитър Узунов, който е представен като човек на Бойко Борисов. Самият Узунов обаче коментира, че Румяна Ченалова му отмъщавала, защото той бил в основата на всички дисциплинарни производства срещу нея. 

Ето най-важното от записа, публикуван отново от "Биволъ":

"Янева: И пускам на Бойко един СМС. И му пиша така. Значи той е в Брюксел. Тва става в четвъртък. Не съм, извинявайте, не съм нарушила закона. Освен това за 4 години съм подписала над 15 000 СРС-а. Нещо, което е абсолютно верно, щото са толкова бройките, на година са по 5000. Не минават и три минути и ми звъни Митко Узунов. Имаш ли Вайбър? Викам, имам Вайбър. Нали знаеш, че Митко Узунов е неговия човек в Съвета и с който комуникира и за всичко той му отговаря.

Не минават и три минути, звъни ми Митко на Вайбъра и ми казва: Току-що ми се обади човекът от Брюксел и каза да не се притесняваш, това изказване го е направил само за пред медиите, за 400-е години (Борисов заяви, че по тази афера трябва да има такива присъди - б.р.).Въобще да не го мислиш да не се притесняваш.

Минават още 10-15 минути отварям си аз вайбъра и гледам от един непознат номер следното съобщение: "И тук вятърът е много силен. Синоптиците казват, че времето ще се оправи. Да не забравяме, че Сандански е най-топлият град. Ако Митко каже, можем да отидем да се разходим в парка."

Аз вече съвсем се успокоявам. Милка (бел. ред Милка Итова - съдия от СГС, а понастоящем член на ВСС и председател на атестационната комисия) ми се обажда и ми казва: Не се притеснявай, Митко ми се обади и ми каза, че е говорил знаеш с кой. И че всичко е наред и няма проблеми.

Ясен Тодоров ми звъни във вторник и казва: Влади, трябва да се видим. Виждаме се с Ясен. Ясен каза: Бойко ми прати един от неговите най-близки хора да ми каже по никакъв начин тебе да не те закачаме."

Няма да има специална комисия във ВСС, канят Борисов

По-късно днес ВСС отхвърли предложението на председателя на Върховния касационен съд Лозан Панов да се създаде специална комисия, която да направи проверка на случая с изтеклите записи. Премиерът обаче ще бъде поканен на заседание на Етичната комисия, предаде "Правен свят".

"В понеделник ще предложа да поканим Бойко Борисов, защото неговото име се съобщава за оказан натиск върху главния прокурор, затова, че ми е пращал емисари, за съобщения по Вайбър", заяви Ясен Тодоров, според когото след явяването на премиера фактите щели да се изяснят.