Двамата пострадали при катастрофата край Своге, настанени във ВМА, са без опасност за живота. Единият от тях - мъж на около 40 години, е претърпял кратка операция за възстановяване на дишането на белия дроб. Това каза д-р Венцислав Мутафчийски, началник на Военномедицинска академия, на брифинг за състоянието на пострадалите, настанени в лечебното заведение.

"От двамата единият е в по-тежко състояние - мъж на около 40 години. Той е с травма на главата и със счупване на черепа, мозъчна контузия, със счупване в областта на крайниците, на дясното рамо, доста сериозно белодробна контузия и счупване на 4 прешлена, без да е засегнат гръбначния мозък. Намира се в стабилно състояние, в съзнание е, контактен и адекватен, с ясен спомен за случилото се. Предстои му серия от операции", обясни д-р Мутафчийски.

По думите му другият пациент, настанен във ВМА след катастрофата, е жена. Тя е с множество травми в областта на тялото и на главата, но без счупвания на костите и без засягане на жизненоважни органи. "Има минимална контузия на десния бял дроб, която не е животозастрашаваща и тя днес ще бъде преместена в конвенционално отделение", уточни той.

"Ако възстановяването й продължи по същия начин, може до края на седмицата да бъде изписана. За мъжа не мога да дам прогноза кога ще стане това", посочи д-р Мутафчийски. По думите му консилиум от най-различни специалисти ще се направи терапевтичен план ко е най-приоритетно на пациента и кога ще се направят останалите операции.

"На този етап бих казал, че състоянието му е средно тежко и няма опасност за живота му", каза още д-р Мутафчийски, като уточни, че и жената е без опасност за живота.

От УМБАЛ "Св.Анна"-София също актуализираха състоянието на приетите пациенти от катастрофата. Става дума за 6 души, които са стабилизирани. Те са настанени в реанимация. Все още с опасност за живота е 52-годишна жена, информират от болницата.