Движението по новия 9,3 км участък от автомагистрала "Хемус" между Ябланица и Боаза ще бъде пуснато утре в 9 часа сутринта, съобщиха от Агенция "Пътна инфраструктура".

Вижте снимки

Инспекция на трасето, непосредствено преди пускането на трафика, ще направят министърът на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова, заместник-министър Николай Нанков и председателят на Управителния съвет на АПИ Георги Терзийски. На нея е поканен да присъства и министър-председателят Бойко Борисов.

Снимка: Facebook

"Изграждането на трасето стартира в края на март м. г. и завърши близо 6 месеца предсрочно. В отсечката между Ябланица и Боаза е най-големият армонасип, изграждан досега у нас - 45 метра общ насип, с височина от 25 м на армирания насип. Това е почти вертикална стена на откоса като в конструкцията й са вложени специални укрепителни мрежи и системи. В строителството на отсечката са положени близо 104 000 тона асфалт, а за осигуряване безопасността на движение са монтирани 40 км мантинели от най-висок клас и 24,5 км предпазни мрежи", написа в профила си във Фейсбук премиерът и пусна видео от новия участък.

Снимка: Facebook

В изграждането на отсечката са инвестирани 66 млн. лева и средствата са от държавния бюджет. Строителните работи са започнали в края на март м.г. и завършват близо 6 месеца предсрочно. Автомагистралният участък е с по две активни ленти и една аварийна лента във всяка посока на движение. Изградени са 5 селскостопански подлеза и 2 селскостопански надлеза, както и подлез при общинския път Брестница - Съева дупка.

Снимка: Facebook

Връзката с първокласния път I-4 Коритна - Белокопитово се осъществява чрез етапна връзка при 87-ти километър, която е в близост до село Брестница. В отсечката между Ябланица и Боаза е най-големият армонасип, изграждан досега у нас - 45 метра общ насип, с височина от 25 м на армирания насип. Това е почти вертикална стена на откоса, като в конструкцията й са вложени специални укрепителни мрежи и системи, се отбелязва в съобщението.

Изпълнител на строително-монтажните работи е Консорциум "ХВП Ябланица" ДЗЗД, с участници "Хидрострой" АД, "Водстрой 98" АД и "Пътстрой Бургас" ЕООД. Договорът им е за 65 988 000 лева с ДДС. Строителният надзор е осъществен от ДЗЗД "Консултанти Хемус 1 - 2016", в което участват "ПИ ЕС Консулт" ЕООД, "Евроконсулт" АД и "Строл-1000" АД. Техният договор е за 715 078.92 лева с ДДС.