Екипажът на товарния кораб "Vera Su", заседнал край местността Яйлата до каварненското село Камен бряг, ще бъде разпитан от разследващите, когато бъде свален на брега. Това съобщи на БТА окръжният прокурор на Добрич Радослав Бухчев.

По думите му дали това ще стане в близките дни зависи от действията на "Морска администрация" и Гранична полиция, и дали метеорологичните условия ще позволят. "Моряците ще преминат здравен контрол и е възможно да бъдат карантинирани", каза окръжният прокурор.

Бухчев добави, че ще бъдат иззети и корабните документи, за да се съберат пълни данни по разследването за инцидента.

Окръжният следствен отдел започна разследването за извършено евентуално престъпление против транспорта на 20 септември, когато корабът под панамски флаг, превозващ тор, заседна в скалите край Камен бряг.

Екипажът се състои от деветима души - граждани на Азербайджан и Турция.

Окръжният прокурор уточни, че след като компетентните институции оценят какво е замърсяването на морската вода и дали са настъпили щети за природата, държавното обвинение ще работи и в тази посока, като бъдат разпитани и служители на "Морска администрация" и Гранична полиция. Възможно е това да стане в отделно досъдебно производство.