Операцията по освобождаването на кораба "Vera su", заседнал край Камен бряг, няма да се осъществи и днес. Причината е все по-лошото време. Цяла сутрин вали дъжд, вятърът е бурен. Плавателният съд е заседнал в Яйлата от 10 дни, предава Нова тв.

Вълните днес са по-големи от изминалите дни. Част от тях достигат горната част на палубата, където все още се намира 9-членният екипаж на плавателният съд. Надеждата е, че в петък ще се отвори прозорец за работа на екипите и ще започне работа по укрепване на кораба, след което разтоварване на част от азотния тор.

Горивото на кораба е източено, в него има толкова, колкото да се задоволят нуждите на екипажа.

"Няма фиксирани срокове за изтеглянето, въпрос на оценка на риска е, тъй като законите предвиждат държавата да се намеси, ако има опасност за населението. Първо се следи за човешкия живот, за околната среда и после за кораба", коментира пред БНТ капитан Димитър Димитров, президент на Европейската конфедерация на асоциацията на морските капитани.

"Генерален план за аварийни действия има, нужно е той да се актуализира", коментира още капитан Димитров. Според него трябва да се предвидят и средства за изпълнението на такъв авариен план.

По преценка на капитан Димитров ще трябва да бъдат разтоварени 300-400 тона от товара на кораба в предната му част, за да може да бъде изтеглен с влекачи.

"Не съм сигурен, че уволнение в разгара на криза, която човек трябва да управлява, би помогнало", каза по темата евродепутатът Андрей Новаков, коментирайки решението на министъра на транспорта да уволни изпълнителния директор на ИА "Морска администрация" Живко Петров заради заседналия кораб.

Новаков отправи критики към държавния глава Румен Радев заради липсата на реакция от негова страна.

"Без да съм водолаз или капитан на кораб, знам, че твоята работа е да създадеш организация и среда, в която експерти да вземат решения. Първата новина в сайта на bTV по темата е от 20 септември. Тази за създаването на кризисен щаб е от 28 септември. Ако за 8 дни не си съставил щаб заради бившите управляващи или лошото време, има въпроси, на които трябва да отговориш", каза той.

Според евродепутата страната ни трябва да потърси помощ отвън за справянето с кризата.

"Не е необходимо да притежаваш техника, която да се справя с подобни ситуации, които се случват веднъж на 5 или 10 години. Европейската агенция за морска безопасност съществува заради това, тя третира дори нефтени разливи и не знам някой да я е търсил. Ако имахме разпознаваемост на това правителство в Турция и адекватна реакция, техника щеше да е дошла в рамките на 24 часа, както щеше да се случи преди година", заяви още евродепутатът.