Приключи пилотната програма "Заедно срещу рака на дебелото черво", която стартира преди 6 месеца и за която ви информирахме.

Инициативата, финансирана от фондация, вдъхновена от делото на един от най-големите български дарители и меценат проф. д-р Лъчезар Цоцорков, извади България от списъка с държави, които не осъществяват скринингови програми за рак на дебелото черво.

По време на половингодишните скринингови изследвания на фекална проба при хора във възрастта между 50-74 години са установени 12% положителни резултати, които са пренасочени за допълнителни консултации и изследвания. Това прави кампанията успешна и доказва за пореден път ефективността на скрининговия подход при социално-значими заболявания. Изследваните тестове, направени в хода на кампанията са близо 6000.

Това, което Фондацията отчита, е по-засилен интерес от страна на жените - 66% и по-висока активност във възрастовата група 61-74 години.

Напомняме, че програмата за скрининг на рак на дебелото черво беше безплатна, но се извършваше само в София. След отчетените резултати Фондацията планира да разшири обхвата й и да я превърне в национална. А причината: "България е единствената държава в ЕС, в която се отчита увеличаване на смъртността от рак, защото липсва профилактика и заболяването се открива късно, когато шансовете за преживяемост драстично намаляват. Ето затова е нужно да има ранна диагностика и скринингови програми, които да са достъпни за хората. Изчислено е, че програмите за превенция могат да намалят смъртността с близо 30% до 2030 г.", коментира един от водещите специалисти по медицинска онкология проф. д-р Галина Куртева, която заедно с проф. д-р Панайот Куртев и проф. д-р Крум Кацаров е част от Експертния съвет, подкрепящ Програмата за скрининг на рака на дебелото черво.

Ракът на дебелото черво е втората най-честа причина за смърт при онкологичните заболявания в България. Това е и вторият най-често срещан рак при жените и третият най-разпространен при мъжете у нас.

"Пилотната кампания, която осъществихме и финансирахме, е доказателство, че превенцията е възможна. Ние демонстрирахме, че има работещи механизми, с които можем да променим за по-добро здравната система в България и да помогнем на хиляди хора и техните семейства. Създадохме модел, който си заслужава да бъде подкрепен от институциите и ние ще продължаваме да търсим тяхната подкрепа за осъществяването на Национална скринингова кампания за рак на дебелото черво! За да може да достигнем до всички българи!" Това сподели Елена Джамбазова, програмен директор "Здравеопазване" във Фондацията.

В какво се състоеше скринингът за рак на дебелото черво:

В съответствие с актуалните препоръки на Европейския здравен съюз, всички, попадащи в рисковата възрастова група 50-74, можеха да предоставят фекална проба в някоя от лабораториите от партньорската мрежа на Програмата в София и да направят теста за окултни кръвоизливи напълно безплатно. Скрининговото изследване е бързо и безболезнено, а получилите положителни резултати са били препоръчани за консултация със специалист.