Знеполският епископ Йоан освети новия паметник на ген. Й.В. Гурко в София, предаде “Фокус”. Той поднесе благопожелания от името на Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит.

Паметникът беше открит от председателя на парламента Цецка Цачева и посланика на Русия в България Н.Пр. Юрий Исаков. На откриването присъства заместник-кметът по култура на Столична община д-р Тодор Чобанов и представители на фондация "Героите на България", както и граждани.

Посланикът на Русия в България Н.Пр. Юрий Исаков изнесе слово при откриването на паметника. След него думата взе представител на московската парламентарна делегация, която гостува в София.

Паметникът е изцяло с дарителски средства изграден, неговата бронзова фигура е изработена от правителството на Москва, а другите елементи са дарение от български строителни компании. Не беше никак лесно да се избере подходящо място..но в крайна сметка, тук на ул. "Гурко" е най-добре да бъде поставен паметникът”, коментира заместник-кметът на София Тодор Чобанов.

Паметникът е дело на скулптора Григорий Потоцки и представлява бронзов бюст, висок 1,30 метра, поставен върху двуметрова кръгла мраморна колона.

Йосиф Гурко е роден на 28 юли 1828 г. в Новгород, Русия в семейството на потомствен дворянин от беларуски произход. Той се отличава със службата си по време на Руско-турската война (1877-1878) като командир на Предния отряд на Руската армия на Балканския полуостров, в чийто състав е и Българското опълчение. На 4 януари 1878 г. ген. Гурко влиза с част от войските си в София и освобождава бъдещата българска столица.

На 3 март пред паметника на българския опълченец ще се състои тържествено честване по повод 135-годишнината от Освобождението на България и Националния ни празник – 3 март. Организатори на проявите са Столична община, Сдружение на приятелите на Русия "Александър Невски" и Фондация "Героите на България".