Откриха паметник на ген. Гурко в София

В навечерието на националния празник 3 март, когато се честват 135-години от Руско-турската Освободителна война и възстановяването на българската държавност, в София беше открит бюст-паметник на генерал Йосиф Владимирович Гурко.

Обратно в новината

Коментари - Откриха паметник на ген. Гурко в София | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

По въпроса за руските генерали трябваше да се вземе и мнението на братска Полша, все пак днес не с друг, а с тях сме уж в евросъюза.

Да си мисля ли че Аспарух,Крум и други наши владетели са били завоеватели като Гурко? Всеки по всякакъв начин се бори за територии,такива са били времената.Тогава с реална война,сега с икономическа ....се ла ви.

Ed Hunter

Бях се притеснил, че ще липсват писания, че Гурко е комунде, но не! Чудя се само дали ген. Гурко не е работил за КГБ? Вие какво мислите, има ли КГБ пръст в руско-турската война или са разчитали само на тукашните агенти от ДС?

Ген. Гурко е служил на царя си и въобще не му е дремело за промития ти русодебилски (но не и български!) мозък. А агентите идат тук след като си е свършил работата и примитият ти мозък е резултат именно на това.

Доколкото знам, тайните служби на русия по време на Освобождението са действали и срещу Български комитети!

Към русофилите: Руснаците унищожиха Волжска България и са избили там стотици хиляди Българи! И са унищожили всички писмени документи на волжските Българи, както направиха и гърчолята с нас!!!

Руският цар е събрал платена войска. Това за руската империя е било отлично вложение! Спечелването на войната е било по-вероятно, защото българите са показали готовност за бой. След приключването на войната Русия получава огромна политическа победа и влияние, получава турското въоръжение, връща си територии в Крим, получава суха пара от Търция, а България плаща с тонове чисто злато десетилетия след Освобождението. Така че от гледна точка на Русия, по-скоро на държавата, това е печеливша отвсякъде война. От наша гледна точка трябва да сме благодарни, че са ни освободили и че са ни предоставили суверенитет при това. Но трябва да сме наясно, че войната им е била сметната вв тонове злато срещу 50 000 загинали доброволци. България получава история, което е най-важното за нас. А големите империи си знаят сметките. Това е истината. А проф. Пирогов е поставил в движение по време на войната основите на българската медицина, бидейки световен лидер откривател и логистик в медицината по онова време.

По същото време русия води война с турция и в Кавказ, но там войната се проваля. Както щеше да се провали и тук, ако не бяха БЪЛГАРСКИТЕ ОПЪЛЧЕНЦИ!!!

Признателността към Русия няма нищо общо с мераците на дон Пусин и местните му мекерета да ни направят троянско магаре в ЕС.

Догодина в София ще открият паметници на Кан Крум, на Кан Аспарух, на Кан Тервел, на Цар Борис I, на цар Симеон, на Асеневци.... Майтап, те са БЪЛГАРСКИ ВЛАДЕТЕЛИ, що да им правят паметници?

ПОМАГАМЕ НА РОДОЛЮБИВАТА ЧАСТ ОТ НАСЕЛЕНИЕТО ТРЯБВА ДА ПОЛАГАМЕ УСИЛИЯ ДА ПРЕМАХВАМЕ ВСИЧКИ ИЗМИСЛЕНИ ПОНЯТИЯ - НЕ Е КАН НИТО ХАН А Е КАНАСЮБИГИ.КОЕТО В ПРЕВОД Е ПО-БЛИЗКО ДО КНЯЗ.ПОЗДРАВ И ДА СЕ СТАРАЕМ ДА СМЕ ПО-ТОЧНИ КОЛКОТО И ДА Е ТРУДНО ЗАЩОТО СКЪПО ПЛАТЕНА СИЛА ДЕСЕТКИ ГОДИНИ ТВОРИ ЛЪЖИ ЗА ИСТОРИЯТА НИ.

Онегавон

Приема забележката и ще я съблюдавам в бъдеще! И защото Канасюбиги е една от най-висшите титли, по-голяма от цар или император!

Някой "творец" пак е гушнал хилядарките в прослава на тъпите руснаци. По време на криза и от глупост могат да се правят пари. :(

Нямат спиране тия предатели! Пак на чужда войска паметник вдигат... И то, на този изверг Гурко! Това русофилите (начело с БСП) са мн. тежък патологичен случай. След като няма закон, който да ги озапти, не може ли поне в лудница да ги вкараме и там да си строят паметници и руски атомни централи?

Простотията става все по-заразна. Хората в тая епоха са си дали оценката за руската война. И тя е много позитивна. Тогава Америка не я е имало в тоя размер, а сегашните лелеяни от някои тук наивници са се опитвали да не се създава България, даже създадена от Русия са я разделили на 3 части. Историята и да не ви харесва и да ви харесва, това е. Всичко друго са мечти и тълкования на тема какво би станало ако баба ми беше мъж.

Да, позицията на Русия за една спечелена от нея война е позитивна и няма как да бъде иначе. Повод за празнуване за нас обаче е не това, че Русия е спечелила войната, а това, че сме успели да се изскубнем от ноктите й и да се запазим като независима държава и народ - алернативата е била да сме една от губерниите й... А що се отнася до Щатите, няма да е лошо да си опресниш знанията - към момента на рускотурската война САЩ вече са втори прозиводител в света - естествено след Великобритания.

не е ли време да се сложи краи на русофилията в балгария? не е ли вече ясно на всички балгари, че русия не ни е освободила, а е водила завоевателни имперски воини за задунаиската губерния. жалко, че все още балгарския народ не разбира това и изпада в умиление по батюшката цар и неговите генерали, които били освободили балгария. русия не освобождава, а завладява и покорява. запомнете това. доказателство: всичките народи които сега саставят така наречената "руска федерация" са освободени от себе си, както и балгария бе "освободена" от националния си суверенитет през 19ч4 година. стига с това жалко коленопреклонничество кам един завоевател. нямаме паметници на балгарски генерали, на балгарската армия, но на завоевателите имаме стотици и продалжаваме да им издигаме. що за идиот ски народ сме?

Или си луд или си платен! И в двата случая си на дъното! Хубаво е да си го даваш като сметка, за да ти е ясно с какви очи те гледат останалите!

Луди за връзване са гъзоблизците русофили в България. Колко болен трябва да е един мозък за да вярва, че имперска Русия е тръгнала да освобождава някого?!

А защо не са поканили и посланика на Полша. Известно е какво са правили войските на ген. Гурко във Варшава, включително и изхвърляне на пианото на Шопен от неговата къща, от яд че не са го намерили за да го унищожат

Подкрепям! Писна ми тази прекалена почит към руските "освободители"!!! Нека вече ясно се знае, че тяхната цел е била Проливите, а не нашето Освобождение!!! Нашата свобода е вторичен продукт от технте завоевателни планове за Велика Рус, начертани от техния цар Петър I. Не случайно Стефан Стамболов, един от видните Български революционни деятели се стреми към намаляване зависимосста ни от Русия!!! И последно - ние имаме много Велики Личности - нека на тях издигаме паметници!!! Къде в София е паметника на Кан Крум, присъединил Средец към България?

боже опази балгария ние гроба на левски незнаем а на гурко паметник вдигаме

ген. Гурко е участвувал в Умиротворителен корпус (бунт срещу суверена), съгласно между-имперските договорки (Австроунгария-Русия) в онази епоха!

По повод на това ето още едно становище на Захари Стоянов :"По-малък грях е да обереш черква и манастир, отколкото да клеветиш пред олтара на историята и на събитията, че руското правителство имало братски, честни и благородни намерения, когато е стъпило в земята ни да ни освобождава. Ще ни се смеят ташкенците, авганците, черкезите, бухарците и арменците, за които същата Русия не по-малко кръв е проляла. Ще ни кълне ПОЛША, тая китка на славянството, която руските железни автократи три пъти хайдушки разделиха помежду три царства, с бесилници и с колове окичиха цели градове и села. Ще ни кълне още нещастна Босна и Херцеговина, която пак руските дипломати харизаха на Австрия, а ние идиотите заедно с много още идиоти славяни псувахме ли, псувахме Австрия, че ги узурпирала!"

ктка на славянсвтото ...ма те славяните са все католици бе за не знаех...смешник!!!

браво за паметника! но, каде се намира точно, освен, че е на ул, "гурко"?! прости бг юрналисти - не могат една информаця да напишат както трябва!

Чета на разни гении простотиите тук: "Който ни освободи, той ще ни пороби!" - поздрав от неблагодарните българи към всички загинали за тяхната свобода! Може би плачете за турците и за фесовете? Може би ви липсват кланетата??? Русия ни върна на картата на Европа, 500 години България не е съществувала дори като географско понятие. Както ни наричат французите- подлите българи. Едно "благодаря" на български не можете да изсъскате дори иначе сега щяхме да говорим на турски!

Знания по история - незначителни! Що не се образоваш малко, преди да говориш глупости!!!

искам да питам понеже не съм от софия - има ли в столицата ни паметник на хан аспарух и ако да къде се намира ?

Има в Добрич- Толбухин, огромен, до местата където е сега София не е стигнал дори.

Питайте "президента" кой е Гурко и какво е правил в България?

А къде е Боко? Вече не е интересно да е в първите редици. Егати и тарикатския манталитет

Като Е ,защо Е,като не Е ,защо не Е? Другари знаете ли какво искате въобще? Скоро пак ще ядете дървото!!

"Който ни освободи, той ще ни пороби!" Сега кой ни е поробил? Русия ли? Спомнете си Самюъл Хънгтинтън:" запада не налага идеи и ценности. налага организирано насилие в страните извън техния ареал". Сега сме безплатни слуги на империята на злото сащ.

Серго, "Който ни освободи, той ще ни пороби!" е абсолютно вярно. Щом не можем сами да се освободим, чакаме друг да ни помогне значи трябва да сме му цял живот благодарни. А това вече не е независимост. За паметниците - както помниш били сме 500 години под турско. Европа тогава реши, че не е останала благородна царска кръв да ни управлява и ни внесоха цар с немскоруско потекло. Но въобще - какво ти пречат паметниците? За мен това е история на България, която не бива да се забравя или преиначава. Паметниците напомнят.

Липсват паметниците на бележити Българи, но издигаме такива на чуждозамци - това дразни - сервилността!!! А благодарността е друго!!!

Не съм русофил, но предпочитам да вярвам на Иван Вазов , който добре е описал настроенията на българите спрямо Русия , в онези години. Стига излишно пъчене, Русия все пак ни е помогнала много в момен когато голяма част от Европа ни е отписвала. Уважение, но без политическо залитане, от мен.

Ако прочетеш истинската история/с документи ,цитирани от Симеон Радев в неговата "Строителите на нова България"/, а не тази история ,която все още се преподава в училище, ще имаш по -различно мнение.Да не забравяме,че брат на Иван Вазов е застрелян от колегите си офицери край Сливница ,защото той тръгва срещу заповедите на българския княз и в услуга на служителите на руската дипломация у нас тогава начело с ген.Каулбарс ,които бунтуват нашите полкове с цел да изгонят законния ни княз и т.н. Трябва да се чете повече ,за да знае човек истината....

написаната истина е , че Боко Тиквата е много умен ама....))))

Ето какво казва Захари Стоянов в едно писмо до И.С.Аксаков по повод поведението на Русия:"Вие сте ни освободили, дали сте ни политическо съществувание благодарим ви. Но защо не ни оставите сами да падаме, да ставаме, да се караме и гониме, за което пак сами себе си ще обвиняваме? Бъдете малко по-настрана от нас, давайте ни съвети през гори и планини, да ви виждаме и чуваме отдалеч, да си спомняме за вас само ония минути, когато вие гонехте неприятеля! А ако искате да помагате на своите деца, то може и отдалеч, там, дето нашата ръка не стига. Повярвайте, че вашата намеса в нашите домашни работи: кой да бъде министър, где каква църква да се направи и за какво да пишат вестниците и пр., е услуга смешна и нищожна. " и т.н. в."Независимост" 12 март 1886 г Може би и сега това писмо донякъде е актуално?!Как мислите ???

Не знаех за това изказване на З.Стоянов. Мъдър човек е бил. Въобще интелигенцията в България открай време рязко се е отличавала от рята. Странно, че открай време и досега приравняват имиджа на българите като народ с раяата. Време е да се борим за имиджа си.

ма нещо много голям го вадел "образованият" захари стоянов начи.....

кой колко е образован сочи историята,в зависимост от това, какви следи е оставил след себе си.Съмнявам се ,че си прочел даже един път "Записки по българските въстания" и знаеш ли кой е авторът.Бас държа ,че си чел Устав на БКП...

Много добре. Защо да няма паметници на руски воойни при полжение, че има папметник на американските летци избивали най отвратително ЦИВИЛНИ български граждани.

Срам за България.Тези,които клатят България и подаряват паметници, а българските паметниците прмахнати през времето на уж отминалия комунизъм стоят по мазетата- Войнишкият паметник.

на любимците ти има паметник пред краварското посолство кво мучиш

Съжалявам че го казвам, но в днешно време България е свободна, но не е независима!!!! Стефан Стамболов за кратко направи България независима и плати с живота си за това...

ма не думай - самоводенското кръчмарче викаш...дето казал за Ботев че е глупец и най важното- докара кобургите в България...ти си май голям шегаджия а? сигурно го смяташ и за велик а?))))

Не може цяла София да е осеяна с паметници на Руски императори и Руски генерали. Пред кой друг Европейски парламент стои паметник на чужд император???....Ние България ли сме или Руска република????? Къде са паметниците на Българските царе? На Симеон Велики??? Да благодарност на Руснаците че направиха тази жертва, но тя съвпадна с техните икономически интереси и завземането на Истанбул защото от там минават повечето им търговски кораби и до ден днешен!!!!

построй си ги тия паметници бе кой ти пречи ...може и до Виена да отидеш там ще видиш интеренси работи и паметници нещо коетоне може ад възприеме твоята натура неходила по далеч от цариброд)))))

По-важно е, кой го е открил...

Защо трябва да гадаем къде е поставен?

Васил Левски е казал: Който ни освободи, той ще ни пороби!

За нещастника който е натиснал минусче...Това са думи на Васил Левски, не мои!!! По всичко си личи че винаги е имало предатели из между Българите....

самообразовал се Захари Стоянов викаш))))

(Нищо лично; не съм и кликал оценки по темата) Нямаме моралното право да цитираме "на едро" Левски, защото днес разсъждаваме прекалено "на дребно". Изобщо не сме дорасли да ползваме Левски като стикер за оценка наляво-надясно. Намигване: а кой беше казал "времето е в нас и ние сме във времето"?

Sergo, Вярно че Левски е казал това, врочем идеята сами да се освободим е поддържана от почти всички български революционни-демократи, повечето познават много добре Русия, уважават народа и културата й, но ненавиждат царизма...Но Левски е казал и друго:"ние сме във времето и времето е в нас"...дали разбирате какво е казал...гениална мисъл на човек,който най-вероятно не е и чувал името на Хегел и не е чел гренските просветители и историци от 18 век...

Да бяхте казали къде се намира паметникът :)

за да се изпикаем там :)

Най-после се сетиха да направят нещо подобаващо! Слава на армията на Русия- както и да се нарича тази армия- тя е победителка във всички векове и на всички бойни полета ! Вечна памет на загиналите!

:D Муахахаха! Това е армията с най-много доказани дезертьори в цялата история на Европа. :D Ако не вярваш на мен, попитай си някой по-образован руснак, за да го чуеш от сигурен източник. :D И понеже чичко Сталин добре си е познавал хората, затова ги е пращал да атакуват напред, с опрян в гърба автомат. Че тръгнат ли назад, не може да ги сбере повече. :D Това може би е великата армия, която имаш предвид...

Поклон!

Хубав паметник! Само журналистите да бяха написали къде се намира ли... !?

Поклон !

Слава!

На кого? На касапина от Варшава? Утре може и на Хитлер да издигнат паметник...

май искаш на ген Кастър паметник а?

На Хитлер никой няма да му дига паметник, защото не си свърши работата. А и вие, бугарите, попречихте.