Излетите в природен парк Витоша са разрешени от днес. Въпреки дъждовното и мъгливо време мнозина се възползваха от възможността да изкарат част от неделния ден в планината.

Вижте снимки >>

Горски служители от Дирекцията на Природен парк "Витоша", Югозападно Държавно предприятие и Държавно горско стопанство - София следят за спазването на ограниченията след отпадане на забраната за посещение на природен парк "Витоша", съобщиха от Изпълнителната агенция по горите /ИАГ/.

Екипите правят предварителен обход на парка като ограждат с ограничителни ленти местата за отдих, масите, беседките, пейките.

Служителите ще разясняват на гражданите условията, при които могат да посещават територията на парка. При разходка в планината, задължително е спазването на дистанция от два метра и половина.

Гражданите могат да си направят пикник на тревна площ, в ограничен кръг, само членовете на едно семейство.

"Хората се отнасят с разбиране и спазват дадените указания. В момента няма много посетители заради лошото време", сподели директорът на ДПП "Витоша", д-р инж. Анна Петракиева.

Въпреки неблагоприятните метеорологични условия в момента, от парковата дирекция апелираха гражданите да бъдат внимателни и да не забравят, че се намираме в пожароопасен сезон.

Туристите  трябва да разчитат на собствен транспорт, тъй като автобусните линии до планината остават затворени.

Екипите на Столична община и Общинска полиция ще организират движението и паркирането на автомобили от кв. "Драгалевци" до Морените и от кв. "Бояна" до Златните мостове, Ветровала и Офелиите. Между 11.00 и 14.00 часа тези пътища ще се затварят за автомобили. Автомобилите ще спират в дясната лента и хората ще продължават пеша. Пикник е разрешен само за едно семейство.

На паркинга на хижа "Алеко" се допускат автомобили с трудноподвижни граждани и с инвалидни колички.

Хижите на Витоша остават затворени.

Въпреки дъждовното и мъгливо време мнозина се възползваха от възможността да изкарат част от неделния ден в планината

Снимка: БТА

Ден преди официалното отваряне на планината, полицията не връщаше хората, тръгнали пеша или с колело, а само тези с автомобили. Може би заради хубавото време и задаващите се дъждове и бури, служителите на общинската полиция имаха разпореждане да не спират туристите в планината. Условието беше да се движат само или със семейството си и да оставят автомобила си още в края на квартал "Драгалевци". Иначе полицаите разказаха, че докато е била валидна забраната за посещение на Витоша, всеки ден са имали гонки с нарушители.

Въпреки дъждовното и мъгливо време мнозина се възползваха от възможността да изкарат част от неделния ден в планината

Снимка: БТА

В градските паркове на София премахват ограничителните ленти. Столичани обаче ще трябва да спазват еднопосочното движение, да не сядат по пейките и да не използват детските площадки и спортните съоръжения.

Въпреки дъждовното и мъгливо време мнозина се възползваха от възможността да изкарат част от неделния ден в планината

Снимка: БТА

От понеделник районните кметове ще създадат организация за отваряне и на кварталните паркове и градини при спазване на всички противоепидемични мерки.

Мунзухари на Витоша

Снимка: БТА