Това съобщи зам.-министърът на образованието Ваня Кастрева, като допълни, че Регионалният инспекторат по образованието е предприел проверка по случая и са взети мерки за създаването на подкрепяща среда за децата в училището и за техните родители, предаде БТА.

На 5-ти декември 11-годишният Гошко бе изнасилен в училищната тоалетна от осмокласник от ромски произход, докато друг от същия етнос е гледал насилието и не е направил нищо. Вчера стана ясно, че насилникът Асан е задържан и му е повдигнато обвинение.

Случаят предизвика напрежение в Дебелт, като вчера десетки излязоха на протест в селото. На място бе изпратена жандармерия, която спря част от протестиращите, които се опитаха да щурмуват ромската махала.

В училището в селото бяха изпратени учители от ресурсния център във Варна и училищни психолози, отбеляза още зам.-министър Кастрева. Тя обясни, че в резултат на проверката и след разговор, директорката е депозирала своята молба за напускане. Попитана дали МОН е наложило това като наказание на Вангелова, Кастрева уточни, че тя е взела решение да напусне доброволно.

Зам.-министърът бе категорична, че Вангелова има вина по случая, а проверката в училището е констатирала пропуски в осъществяването на политиката за задействане на координационния механизъм за деца в риск.

"В рамките на преките си задължения директорката на училището е допуснала пропуски при работата с деца в риск. В мига, в който се е разбрало за случая с детето и ресурсният учител е докладвал,  че е споделило, че има някакъв проблем, директорката не е уведомила регионалния инспекторат и за мен това е абсолютно безотговорно", обясни Кастрева.

Тя каза, че МОН се е самосезирало за насилието срещу дете в училището в Дебелт и добави, че по случая проверки правят и други институции.