Над 100 пловдивчани се събраха пред заведението на адвоката Ивайло Пенов в пловдивския квартал "Капана" и го засипаха с мръсни чорапи.  

Вижте снимки

Своеобразната наказателна акция бе организирана в социалните мрежи, след като Пенов нападна и удари уличния търговец Митко, който от години изхранва семейството си, като продава чорапи на посетителите на артквартала. 

Видеоклип с насилието над Митко с чорапите, както е известен на пловдивчани, бе публикуван във Фейсбук. На кадрите, заснети от близка охранителна камера, се вижда как едър гологлав мъж не позволява на търговеца да премине по улицата, разпилява му стоката и дори го удря с глава. По време на спречкването и боя много от намиращите се наоколо хора, предимно от персонала на заведенията наоколо, се намесват да спрат бруталната агресия.

Снимка: Dir.bg

Окръжната прокуратура в Пловдив се самосезира, като започна проверка за нанасяне на лека телесна повреда и за хулиганство. 

Видеоклипът обаче предизвика гняв сред хилядите пловдивчани в социалните мрежи. Митко се грижи за семейството и за майка си и е любимец на целия град, както и на много туристи, които също го познават и са го запомнили. Той е известен като един от най-добродушните и неконфликтни хора, които може да срещнете из града.

Снимка: Dir.bg

Само за часове гневните пловдивчани се организираха и още след 18 часа започнаха да се събират пред заведението на Пенов - "Yellow dot" на ул. "Христо Дюкмеджиев", въпреки че то не работи и е заключено, а работещите в съседните заведения и магазини казаха, че адвокатът-бияч е отпътувал за София.

"Митко израсна на Руския пазар, още тогава беше с такова добро сърце. Преди време продавах чорапи на едро и го снабдявах, за да продава. Какво да ви кажа, това олицетворява безнаказаното мутренско поведение в страната", каза Христо Атанасов.

Продавачът на чорапи също се появи пред "Yellow dot", а всеки, който събуваше старите си чорапи и ги оставяше пред заключената врата, си купуваше нов чифт от Митко. Само за минути цялата стока на младия мъж бе изкупена. А протестиращите срещу агресията хора се заканиха, че акциите пред заведението на Ивайло Пенов ще продължат и през следващите дни.

Снимка: Dir.bg

Ивайло Пенов е бивш варненски адвокат и наскоро дошъл в квартала. В последните месеци по време на пандемията и поредицата локдауни съседи твърдят, че многократно са го забелязвали демонстративно да изкарва маси и да не спазва наредбите. Мъжът има и осъдителна присъда от 1 г. лишаване от свобода с 3-годишен изпитателен срок от 2016 г. за обсебване на 14 000 лева на свой клиент през 2011 г.