Районната прокуратура в Пловдив разпореди проверка за насилие и хулиганство, извършени спрямо известния в пловдвския квартал "Капана" уличен продавач на чорапи Митко.

От Окръжна прокуратура - Пловдив се самосезираха и започнаха проверка, след като в социалните мрежи бе разпространен видеоклип с насилието над мъжа пред заведение в "Капана". На кадрите, заснети от близка охранителна камера, се вижда кък едър гологлав мъж не позволява на търговеца да премине по улицата, разпилява му стоката и дори го удря с глава.

Проверката е за нанасяне на лека телесна повреда и за хулиганство. Установява се самоличността на пострадалия и на извършителя на хулиганската проява, както и на очевидци, които могат да помогнат на разследването. Проверката е възложена на служители на Четвърто районно управление в града.

По време на спречкването и боя много от намиращите се наоколо хора, предимно от персонала на заведенията наоколо, са се намесили да спрат бруталната агресия. 

По неофициална информация агресивният мъж е един от новите собственици на заведения в Капана на улица "Христо Дюкмеджиев" в частта близо до Тунела. Той е бивш варненски адвокат и наскоро дошъл в квартала. В последните месеци по време на пандемията и поредицата локдауни съседи твърдят, че многократно са го забелязвали демонстративно да изкарва маси и да не спазва наредбите. 40-годишният мъж има и осъдителна присъда от 1 г. лишаване от свобода с 3-годишен изпитателен срок от 2016 г. за обсебване на 14 000 лева на свой клиент през 2011 г. 

Нападнатият уличният търговец Митко пък е известен на целия град с чорапите, които продава. Известният като "Талисманът на Пловдив" мъж обикаля заведенията от много години, като ежедневно идва пеша от "Столипиново" и предлага оригинални чорапи из града. Сам се грижи за семейството и за майка си и е любимец на целия град, както и на много туристи, които също го познават и са го запомнили. Митко е известен като един от най-добродушните и неконфликтни хора, които може да срещнем из града. Според информация на "Под тепето" проблемът на агресора е свързан с чадър, който мъжът търсел от Митко. След известно крещене, Митко избягал без да каже нищо.

Във Фейсбук се разпространява петиция в защита на Митко, която стремглаво набира скорост.