Варненският митрополит Йоан отказа да даде причастие като мирянин на свещеника от Сливен, който вече осем дни провежда гладна стачка заради касираната от Светия синод процедура по избора на сливенски митрополит. Според варненския митрополит искането на предстоятеля на сливенския храм "Света Троица" не е по каноните на църквата.

"Отец Иван е протойерей и неговото причастяване трябва да стане както на всички духовници. Той няма право да се причасти като мирянин. Нито му е свалено расото, нито му е наложено някакво наказание. Няма да си правите своеволия в Светата църква. Аз забранявам Свето причастие по този начин", категоричен беше митрополит Йоан, което става ясно от видео вътре в храма. Той обаче прикани свещеника да се причастен като духовник, което отец Иван не пожела да направи. 

След това пред журналисти отец Иван Янков разказа как отшелницата Мария Египетска поискала причастие от отец Зосим в пустинята на изток от река Йордан, като той я загърнал със собственото си расо и след това извършил свещенодействието. 

"Отче Зосиме, аз не мога да дойда при тебе. Ако искаш да ме благословиш, хвърли ми горната си дреха. Аз съм гола жена, защото облеклото ми отдавна е изгнило в тая пустиня", казва преподобна Мария според справка в Българския православен каталог. 

Осем дни продължи гладната стачка на сливенския свещеник Иван Янков, като днес - на Благовещение, се очаква той да я прекрати. Протестът му обаче продължава. Настояването на свещеника, подкрепено от близо 500 миряни, е да бъде признат изборът на Епархийския съвет за сливенски митрополит. Процедурата по избора бе касирана от Светия Синод.

Отец Иван каза по-рано в ефира на NOVA NEWS, че е обезводнен и че в понеделник трябва да постъпи в болница. По думите му се очаква да бъде проведен разговор за решението на Епархийския съвет. 

"Само високопарни приказки, но няма любов, но няма отношение към хората в църквата. Едни самозабравили се висши духовници се опитват всичко да направят, против волята на свещеници и на миряни", каза Иван Янков.

Миналата седмица църквата "Света Троица" в сливенския квартал "Речица", чийто предстоятел е отец Иван, беше разбита и поругана.