Майстори кулинари се състезаваха с рецепти за "тиквата - царица на есента" (снимки)
От поколение на поколение се предава завидно кулинарно майсторство, което присъстващи и жури с награди оценява
Жените от варненското село Изгрев, община Суворово, демонстрираха завидно майсторство в десетото издание на традиционното кулинарно състезание "Тиквата - царица на есента", предаде Булфото.
Още по темата
Вижте снимки от кулинарната надпревара
"Тази година по време на състезанието месихме, точихме, подготвихме и изпекохме под връшник вкусен изгревски тиквеник с карамел", разказа Савка Атанасова, председател на местното читалище "Светлина 1927 г.".
Тук среща намират доста инициативи, една от които е свързана с тиквата. Затова са я нарекли "Тиквата - царица на есента".
Според регламента на истинското кулинарно шоу участващите експонати трябва да имат в състава си тиква - дали се представя туршия, предястие, супа или десерт, няма значение. Тиквата може да бъде включена дори и като декорация на някое ястие.
В конкурса има жури, което определя най-добрите експонатни. Тази година, по подобие на модните конкурси за красота, първенецът в кулинарната надпревара получи щастието да коронова тиквата, поставена в читалищния салон. Защото тя вече си има българска лента, но й липсва короната. Безпристрастното жури, в лицето на Саша Стоева, старши експерт в Регионалния експертно-консултантски и информационен център "Читалища" Варна и Теменужка Рачинска, оповести резултатите от представените 30 експоната. На първо място бе класиран тиквеникът с крем маскарпоне на Снежанка Димитрова. На второ място е Кирилка Нинова с нейния крем карамел с тиква. А на трето присъстващите на кулинарната изява дадоха предпочитанието си на Димитричка Николова, която представи тиквена торта с три крема.
"Ето така пазим нашите традиции и обичаи, защото те трябва да се помнят и предават на следващите поколения, допълни Савка Атанасова, по време на кулинарното състезание. - За съжаление, много от младите днес дори не знаят какво е това рачел от тиква, нито умеят да точат листи за баница или тиквеник.
В читалището на село Изгрев има и кулинарна група, която показва своите умения и способности, които ги предава на младите хора.