На срещата дойдоха повече представители на сдружения и организации от поканените, което предизвика хаос и забави началото с повече от час. Протестиращите отново се усъмниха, че сред участниците в кръглата маса има представители на политически партии. След това преповториха исканията си за отхвърляне на статуквото в политическата система и за отмяна на монополите.

Представителите на протестиращите, събрани днес от инициатива "Кръгла маса", успяха да се обединят единствено около искането си за незабавна промяна в Изборния кодекс. След като президентът обяви вече датата на предсрочните избори, няма технологично време за промени в Изборния кодекс. Това заяви лидерът на БСП Сергей Станишев по повод настояването на инициативните комитети на протестиращите за промени в кодекса и въвеждането на мажоритарен вот, предаде БНР.

Идеята на утрешния протест да се излезе с едно искане – парламентът да продължи да работи, даде Ивайло Франц – един от протестиращите на Орлов мост: "Да обградим парламента и те да работят, докато не приемат всичко. Нашето спасение е в многочислеността на целия наш живот, на цялото българско гражданство, включително и на тези, които са извън България".

Задачата, която протестиращите ще поставят, е парламентът да направи поправки в Изборния кодекс, обобщи Кристиян Коев от организаторите на кръглата маса: "Едно искане, защото то обединява всичко, за да може каквото и било да стане нататък. Изборите са сега, бързат ги".

Десислава Петрова, участничка в протестите и един от организаторите на Кръглата маса, прочете декларация в която се посочва, че участниците в инициативата искат промяна на функционирането на политическата система в България.

Българските граждани отхвърлят статуквото и настояват да се понесе персонална отговорност от всеки участвал в управлението на страната последните 23 години, зяви Петрова. Настояваме 41-то Народно събрание да работи до приемане на промени в Избирателния кодекс, за да се даде право на граждански организации да участват в парламентарните избори, посочи тя.

Това искане бе посрещнато с аплодисменти, но част от присъстващите се обявиха против президента Росен Плевнелиев, докато Петрова и друга част от организаторите на форума призоваваха, че президентът е единственият пазител на държавността в следващите два месеца до предсрочните избори и той е човекът, който трябва да назначи служебно правителство. Това според участниците в Кръглата маса, обаче, трябва да стане едва след като парламентът приеме още следващата седмица промени в Изборния кодекс.

Петрова предложи сред промените да е връщане на формулата от изборите през 1990 г. - мажоритарно-пропорционален вот, както и намаляване на изискуемия се брой от 7000 подписа, подкрепящи регистрация на партия, на 1000 подписа. Това предложение обаче отново бе освиркано от част от присъстващите, които заявиха, че целта на протестиращите не е да сформират партии.

Сред присъстващите на форума се оказа и Аднан Лидиянов, председател на Надзорния съвет на Съюза за стопанска инициатива /ССИ/. Аз не отричам, че съм в ССИ, но съм тук в качеството си на експерт към най-малко пет граждански структури, коментира пред медиите Лидиянов. Алексей Петров не стои зад ССИ, той е изпълнителен директор на ССИ, но този съюз е първият граждански съюз, който тръгна още 90-те години, каза Лидиянов. На въпрос дали Алексей Петров е свързан по някакъв начин с протестите, той препрати въпроса към службите за сигурност. Аз се гордея с Алексей Петров, жалко, че той опитва напоследък да остава настрани от процесите, каза Аднан Лидиянов. Лидиянов заяви, че още навремето от ССИ са се опитали да предупредят премиера Борисов, че трябва да бъдат свалени банковите лихви, поне за бизнеса, но това не е било направено. Сега имаме над 300 000 фирми дребни и средни, които са фалирали, както и 240 000 млади хора висшисти, които са напуснали страната в последните две години, посочи той.

Всички присъстващи на кръглата маса, независимо от споровете помежду си по голяма част от темите, призоваха към протест на 3 март и посочиха като начален час 11.00 часа пред сградата на МИЕТ.

Миналата седмица бяха проведени 3 срещи относно протестите като целта на активистите бе и да формулират исканията си, които бяха връчени на президента. Две от срещите бяха проведени в София, а друга в Сливен. Днешната кръгла маса се прави от организаторите на една от срещите от миналата седмица, сред които са Андрей Слабаков, Кристиян Коев, Десислава Петрова и други.

Рехави протести срещу монополите имаше днес в София, Варна, Пловдив, Видин и Русе.