Кметът на София Васил Терзиев призова феновете, които протестират с искане на оставка на БФС, да загърбят агресията, да пазят инфраструктурата, защото тя е на всички. Той посъветва гражданите на столицата да заобикалят района на протеста, за да не пострадат и отиде на място заедно с аварийното звено на общината, за да провери какви са щетите.

"Всички протестиращи да запазят спокойствие, не са виновни нито кофите за боклук, нито бусовете, нито гражданите са виновни за състоянието на българския футбол. Не е това начинът да се протестира. Бих призовал гражданите да избягват зоните на протеста", каза столичният кмет. 

"Постоянно сме във връзка с Любомир Николов от СДВР, обстановката е изключително трудна, но е под контрол за момента", каза Терзиев в пряко включване по бТВ. Надявам се протестиращите да проявят нужната цивилизованост", добави той.

Малко по-късно той се озова на място при полицейските екипи, придружаван от екипа на звеното "Аварийна помощ и превенция" към Столична община.

"Полицията успя да разпръсне протестиращите. Изключително разочарование е, че протестираме по такъв начин и си рушим града, заяви пред журналисти Васил Терзиев. На въпрос защо е използвано водно оръдие от полицията по време на протеста той отговори, че това е било по преценка на органите на реда, за да не станат по-големи безобразия, предава БТА.

Кметът на София провери на място какви са щетите от протеста в центъра на столицата. Ранените при сблъсъците са 14 души, сред които има и футболни фенове, и полицаи. На четирима полицаи е оказана медицинска помощ, стана ясно на брифинга, а по-късно от "Спешна помощ" съобщиха, че бройката е вече 19 пострадали.

"Не приемам, когато сме призовавали да има мирен протест, нещата да ескалират по този начин, заяви Терзиев. Той увери, че до утре сутринта ще бъде възстановено движенето в София.

"При протеста е опожарена кола на Общинска полиция, по градския транспорт няма нанесени щети. Надявам се да има разум и да не се вандалства в градския транспорт", призова Васил Терзиев.

"Не е начинът да замерваш с камъни хората, които трябва да си свършат работата", каза столичният кмет за нападнатите полицаи. Тепърва ще се направи оглед на щетите, има изпочупени и опожарени кофи, разбита настилка и колчета, допълни Васил Терзиев.

Снимка: БТА

"Четвъртите бяха вдъхновение за милиони българи. Днес, няколко от тях ни докараха до 84-ти в света и безредици в центъра на София. Това отдавна не е нормално. Борислав Михайлов още днес трябва да си ходи!", написа и общинският съветник Борис Бонев в пост във Фейсбук страницата на "Спаси София".

"Всички споделяме гнева на феновете, но моля не чупете и палете София. Говорих с част от градските ни служби, които ще работят през нощта в опит да възстановят щетите", допълва кандидатът за председател на СОС, който не успя да събере необходимите гласове.

Футболните фенове на различни клубове от страната, сред които на ЦСКА и "Левски", безпрецедентно се обединиха и излязоха на протест срещу 18-годишното управление на Борислав Михайлов в БФС.

Напрежението ескалира, след като феновете видяха насочените срещу тях водни оръдия. Започна истинска война с хвърляне на бомбички, камъни и всички подръчни средства, палежи на кофи за боклук и бусове.

Има няколко ранени полицаи, съобщи в ефира на телевизията зам.-директорът на СДВР Стефан Иванов.

"Безпрецедентни вандалски прояви и агресия", обобщи той случващото се.

По думите му полицаите са били замеряни от протестиращите фенове с камъни и фойерверки, въпреки че преди началото на протеста униформените са се постарали да съберат голям брой пиротехника и забранени предмети за масови мероприятия.

По-късно говорителят на Спешна помощ в столицата Катя Сунгарска съобщи пред бТВ, че 14 ранени при стълкновенията с полицията са закарани в болници. Сред тях има и пострадали в по-тежко състояние, а на мястото на протеста са се отзовали 10 линейки.

По-късно тя уточни, че броят на пострадалите е нараснал на 19 души.

Снимка: БТА