Трагедията се е разиграла миналата седмица в младежкия поправително-тренировъчен лагер Guangxi Qihang. Бащата на момчето твърди, че боят е започнал, тъй като Денг не е тичал достатъчно бързо, допълва изданието, цитирано от TechNews.
Полицията е арестувала трима от треньорите, а родителите на жертвата настояват за незабавно закриване на лагера. За едномесечния престой на своя син в лагера те са заплатили 7000 юана. В официален документ на лагера пише, че за целите на лечението се използват жестоки методи, но не и такива, които могат да повредят здравето на децата. Въпреки това обаче, Денг е бил затворен в единична камера и после пребит до смърт.
По-рано тази година властите в китайската провинция Шандун забраниха една от своите клиники за лекуване от интернет зависимост, която използваше електрошок за наказване на пациентите. Лагерите за превъзпитаване на младежи са доста разпространени в Китай. Често в тях се създава казармена атмосфера с интензивни физически упражнения и желязна дисциплина.