Хидроинженери започнаха обследване на двата язовира над община Царево, съобщава БНР.

Остава в сила забраната за консумация на питейната вода, както и призивът да не се влиза в морето. Продължава снабдяването на населението с вода и храна, както и осигуряването на обходни маршрути. Няколко моста в общината поставени са под наблюдение.

Комисия от "Басейнова дирекция", противопожарната служба в Бургас вчера констатира пораженията върху стените на двата язовира над Царево, а днес екип хидроинженери вече ги обследва, каза заместник-кметът на община Царево Марин Киров.

"Стените не са скъсани, благодарение на това, че са източени повече от два-три пъти по време на валежа, но са силно компрометирани. Язовирите са на кота нула източени, за да няма опасност при последващи валежи", добави градоначалникът.

Обследването ще продължи до края на седмицата, а ремонтните дейности се очаква да приключат до два месеца.

Резултатите от пробите на питейната и морската вода след наводненията са компрометирани. Затова екипи предоставят вода и храна до всички населени места в общината. Утре се очакват резултатите от последните проби на питейната вода. С приоритет е осигуряването на обходните маршрути.

"Няма мост по главните и вътрешните пътища, който да не е компрометиран, включително по стария път Царево-Лозенец, по пътя за с. Кости, включително, сега бях във Варвара и Резово. Мостовете, които са поставени под наблюдение са на с. Изгрев, с. Варвара. На Арапя има няколко моста, които са подронени, може да се преминава по тях, но сме отправили призив за внимателно и бавно преминаване", каза Марин Киров.

За петте района в Ахтопол, където започна свличане на земни маси, е отправено запитване за становище до компетентните институции. Очакват се специалисти на Геозащита-Варна, които да направят проверка на място.

Бедственото положение в община Царево е удължено до неделя.