Акция срещу битовата престъпност тече в харманлийското село Браница. На място е главният прокурор Иван Гешев, с него е и главният секретар на МВР Ивайло Иванов.

Акцията е заради нападението над 78-годишен пенсионер, който бе открит пребит и ограбен в дома си в неделя. 

Крадецът отмъкнал над 200 лв. от пенсията му. Пострадалият пенсионер е настанен в болницата в Харманли. Часове по-късно било установено, че нападателят е местен овчар.

"Един от приоритетите независимо от извънредното положение, независимо от пандемията, е борбата с битовата престъпност и това, че е недопустимо, какъвто е случаят в село Браница, възрастни хора да бъдат връзвани, пребивани и да им бъде вземана пенсията", категоричен бе Гешев. "Това са хора, които са си плащали данъците и трябва да живеят спокойно и сигурно", добави главният прокурор.

По думите на Гешев, това, че извършителят на престъплението е задържан, не решава проблемът, "важно е да има профилактика".

"Не можем в миг да решим проблема с битовата престъпност, но се надяваме задно с другите институции в края на годината да има намаление на този вид престъпност, особено на насилствената престъпност спрямо възрастни хора. Лично мен ме е срам, държавата трябва да направи всичко възможно да се спре това", каза още главният прокурор.

Той заяви, че много хора, които сега са се прибрали в България, сред тях има и криминалнопроявени лица. Гешев даде за пример случая с ограбения храм във Видин миналата седмица, където той също се появи на място. Там извършителите били двама, които са се прибрали от Италия преди дни. 

Главният прокурор обаче каза, че има драстичен спад на битовата престъпност, но призна, че е заради извънредното положение.

Относно работата на прокуратурата за нарушители на карантина и други мерки по време на извънредното положение - 1705 били вече досъдебните производства. Като пример Гешев даде двама нарушители на карантината от Харманли, които били задържани под стража, както и в Пловдив.