Столичният кмет Васил Терзиев и общинските съветници от ГЕРБ отново влязоха в спор как се управлява процесът по събирането и оползотворяването на отпадъците в София. Поредният епизод от споровете им предстои ли екологична криза в столицата и по чия вина се завъртя около по-бързо изчерпващото се от предвиденото място в депото за отпадъци. 

Представителите на ГЕРБ в Столичния общински съвет обвиниха новия директор на завода за боклука Николай Савов, че откакто той е шеф, Столичното предприятие за третиране на отпадъците (СПТО) е намалило в пъти процента на отделените материали, които са годни за употреба. Групата на ГЕРБ публикува и видео как произведеното RDF гориво (твърдо гориво от отпадъци), което може да се използва като енергия, се заравя, вместо да се оползотворява.

Столичният кмет и ново ръководство на завода признаха, че част от произведеното RDF-гориво все още се заравя, но поясниха, че за около половин година съотношението е намалено значително в сравнение с депонирането при предишното ръководство от времето на Йорданка Фандъкова.

Кметът на София: Капацитетът на депото ще се изчерпа до 20-28 месеца

На пресконференция във връзка с работата на Общинското предприятие за третиране на твърдите битови отпадъци на столицата кметът Васил Терзиев, заедно с директора на завода Николай Савов, цитира проучване, според което капацитетът на депото ще се изчерпи до 20-28 месеца. "За този завод ГЕРБ казаха колко добре работел и каква гордост е за тях", посочи Терзиев. 

Той подчерта, че съоръжение с капацитет 21 години експлоатационен срок ще бъде запълнено за около 9 години. "Сами можете да направите сметката колко точно добре е управляван целият процес по рециклиране, извозване и горене на RDF", коментира столичният кмет, цитиран от БТА. Той съобщи и че през периода на управление на ГЕРБ в столицата са били извозвани стотици хиляди тонове боклук в Долни Богров. Това е втори проблем, от което идват всички други проблеми с рециклирането, каза Васил Терзиев.

По думите му с 3 млн.лв. ще бъдат съкратени през тази година разходите за ръчно сепариране на отпадъците. Той информира, че ще увеличи броя на хората, които се занимават с процеса по рециклиране от 16 на 40 и ще се удвои процентът на преработените отпадъци. Друго, което обещахме и то стана, е, че ще подобрим качеството на RDF-а, който беше мокър и заводите не искаха да горят, съобщи още кметът Терзиев. Това вече е решено и до края на годината количеството депониран отпадък ще бъде под 10%, увери той и допълни, че е в ход процес за пускане на процедура и сключване на договори.

През януари Терзиев каза и че докладът от възложения от него одит на Столичното предприятие за третиране на отпадъци "крещи" безстопанственост. 

Общинските съветници от ГЕРБ-СДС: Депото се запълва по-бързо заради решения на новия шеф на завода за отпадъци

От своя страна заместник-председателят на групата на ГЕРБ-СДС в Столичния общински съвет Георги Георгиев обяви на брифинг, че от пет месеца няма договор с фирма, която да сепарира отпадъците в Столичното предприятие за третиране на отпадъци. 

Георгиев добави, че той и негови колеги общински съветници са били на проверка в завода, където са установили няколко проблеми. Първият е, че готовото RDF-гориво, което е обработено в завода, се заравя в депото. Това според Георгиев е огромен екологичен проблем, а и така депото ще се запълни много по-бързо.

От ГЕРБ посочиха, че Столичната община е прекратила договора със служителите, които са извършвали ръчното разделяне на отпадъците с цел да се спестят 13 млн. лева. За пет месеца са се събрали няколко тона желязо и други материали, които е можело да се продадат, а не да бъдат заровени в земята, посочиха от ГЕРБ. Трябва да има десетки работници на 24-часова смяна, защото те трябва да отделят десетки тонове отпадъци, посочи Георги Георгиев.

Той попита защо Терзиев за пет месеца не е провел нито една процедура, за да организира оползотворяването на RDF. Идеята на завода е от битовите отпадъци да се отдели това, което може да се рециклира, след което RDF горивото да може да се оползотворява, обясни Георгиев и допълни, че в момента това се прави в циментовите заводи, далече от София, за което общината има договор.

"В момента по 8 човека на две смени отделят рециклируемите материали. До миналата година ръчното сепариране се е извършвало от поне 30-33 служители на смяна и общо 70 на денонощие", заяви Лорита Радева.

"Бункерите за приемане на битовите отпадъци са пълни на 70%, което никога досега не се е случвало. Това е причината и десетки сметоизвозващи камиони да стоят часове на опашки, за да могат да разтоварят", коментира Антон Хекимян.