Новото ръководство на завода е намалило в пъти процента на отделените рециклируеми материали. РДФ гориво, произведено от завода за преработка на отпадъците на София, се заравя в депо "Садината". Това е резултатът от петмесечното управление на новото ръководство на общинското предприятие за третиране на отпадъците в лицето на Николай Савов, назначен лично от кмета Васил Терзиев за директор на 29 ноември миналата година, съобщиха от пресцентъра на ГЕРБ-СДС.

Заравянето на произведен РДФ (твърдо гориво от отпадъци - бел. ред.), който трябва да бъде изгарян в циментовите заводи, е документирано при проверка на място, инициирана от общинските съветници от ГЕРБ-СДС Лорита Радева, Анна Стойкова, Георги Георгиев и Антон Хекимян.

На място са присъствали и представители на екипа на Васил Терзиев - заместник-кметът по екология Надежда Бобчева и съветници от коалицията "Продължаваме промяната - Демократична България - Спаси София" (ПП-ДБ-"Спаси София").

До края на днешния ден групата на ГЕРБ-СДС ще внесе сигнал за всички установени нередности в Регионалната инспекция по околна среда (РИОСВ) с искане за незабавна проверка, съобщават още от ГЕРБ-СДС.

"С видео и снимки документирахме заравянето на произведен РДФ в клетка 4 на депо "Садината". Шефът на завода изрично призна без притеснения в отговор на мой въпрос какво виждаме - заравят РДФ в депото. Така от една страна се харчат хиляди левове за производство на РДФ, който се заравя в земята, вместо да се изгаря, а от друга - депото се запълва на много по-бързи обороти. Всички материали ще предадем на РИОСВ. Директорът на завода г-н Савов заяви, че депонират РДФ, за да на се трупа. Отговор на въпроса ни защо за четири месеца няма стартирала процедура за оползотворяване на РДФ в циментовите заводи, няма", заяви заместник-председателят на Столичния общински съвет от ГЕРБ-СДС Георги Георгиев, цитиран в съобщението. 

Снимка: ГЕРБ

При проверката е установено още, че сепарирането на рециклируеми материали от завода е намалено в пъти, се добавя в него.

"В момента по осем човека на две смени отделят рециклируемите материали от 1100 тона отпадък, който постъпва за денонощие. Това означава, че един човек преработва 70 хил. тона отпадък. Това, освен безумие, е и потенциална безстопанственост в особено големи размери. По този начин Столична община губи десетки тонове хартия и пластмаса, които заравя, вместо да отделя и продава", коментира Георги Георгиев.

Споредс Лорита Радев до миналата година ръчното сепариране на рециклируемите материали се е извършвало от поне 30-33-ма служители на смяна и общо 70 на денонощие.

"Бункерите за приемане на битовите отпадъци са пълни на 70%, което никога досега не се е случвало. Това е причината и десетки сметоизвозващи камиони да стоят часове на опашки, за да могат да разтоварят", каза председателят на групата Антон Хекимян.

Снимка: ГЕРБ

В сигнала до РИОСВ групата на ГЕРБ-СДС в СОС настоява да бъде установен реалният процент на депонирани отпадъци в последните четири месеца и това дали той отговаря на издаденото комплексно разрешително.

Снимка: ГЕРБ

На 6 декември м.г. кметът на София Васил Терзиев заяви, че в Столичното предприятие за третиране на отпадъци има множество проблеми в цялата верига, което води до голямо натоварване. Той подчерта, че ако този завод трябва да преработва 90% от всичко, което влиза и трябва да се депонират 10%, в момента се депонират 90%, а 10% се преработват.