"Предвещаната от кмета Васил Терзиев криза с боклука в София няма да се състои и е изкуствено създадена" - това каза на извънреден брифинг в Столична община общинският съветник от ГЕРБ-СДС Георги Георгиев. 

Според твърдението на Терзиев депото има капацитет да работи още три години, след което ще има криза. "Това не е така, това е лъжа", категоричен е Георгиев. По думите му заводът ще работи до 2031 г.

"Преди час бяха изречени лъжи, че след 3-4 години ще има криза с боклука. Това не е истина. Призовавам г-н Терзиев незабавно да оповести публично другите два доклада от 2021 и 2022 г., извършвани по време на предишното ръководство и те също да бъдат изпратени в прокуратурата, защото в тях има много ясни констатации". 

Георгиев е категоричен, че "ако в София има криза в управлението на отпадъците по-рано от 8 години, това ще е в резултат на лошо управление от екипа на г-н Терзиев".

Общинският съветник от ГЕРБ-СДС Антон Хекимян пък критикува Терзиев, че не търси подкрепа в СОС, което било негова работа. 

"Кризата в боклука се вижда, защото извозването е ясно, че е проблем. Старите клони от предходната криза зареди снега още не са извозени. Това е немощ на ПП-ДБ-СС. Те обвиняват опозицията заради тяхната немощ", смята Хекимян.

По-рано днес кметът Васил Терзиев обвини Столичното предприятие за преработка на отпадъци за безразборно харчене на пари.

"Нашите подозрения за Столичния завод за третиране на отпадъци са абсолютно обосновани. Безхаберие, безразборно харчене на пари. Обобщили сме всичко в 130 страници доклад. Този доклад е предаден на прокуратурата", каза Терзиев на брифинг днес по обед.

"Основната работна заплата на работник в завода за боклук на София - СПТО, за месец юли е била 940 лева. За сметка на това заместник-директорът на завода е получил 12 хиляди лева заплата. И това е в месец, в който заводът реално не функционира, а всичко отива на депо", допълни шефът на завода Николай Савов.

Лорита Радева, общински съветник от ГЕРБ, заяви, че в момента се състои планът за модернизация на Завода за боклук в София.

"Той е одобрен от СОС, одобрено е финансирането и графикът за модернизирането. Ако са допуснати слабости в избора на техниката, в монтирането и с изпълнението на влизането в експлоатация на Завода за отпадъци през 2015 г., то това е отговорност на техническите лица, отговорни за това, а не на кмета на София. Тогава кмет бе Фандъкова, но директор на завода бе именно Николай Савов. Нека той да даде отговор дали си е свършил работата", призова Радева.

Според Хекимян и Георгиев зад една мнима криза с боклука "Продължаваме промяната"-"Демократична България" и "Спаси София" крият неспособността си да управляват кризите в града.

Целта на твърдението за предстояща криза според Георги Георгиев е да се замаскира истинската такава - невъзможността да заработи общинският съвет. От ГЕРБ-СДС са категорични, че няма да бъдат част от плаващи мнозинства.