Служебният кабинет реши да бъдат изплатени по 70 лева в подкрепа на пенсионерите, чиито пенсии през април, без добавки и компенсации, са под 504 лева включително. Това са около 1 милион и 2 хиляди български пенсионери, или повече от половината пенсионери у нас, обяви на брифинг в Министерския съвет служебният премиер Гълъб Донев. 

Средствата, на обща стойност 72 милиона лева, ще бъдат изплатени в началото на следващата седмица от НОИ по банков път или чрез пощенските станции. По думите на премиера това е спестен финансов ресурс от служебното правителство през миналата година. 

Донев обясни решението само част от пенсионерите да получат добавки със заложеното в закона, удължаващ действието на бюджета. 

"Депутатите от 48-ото Народно събрание ограничиха възможностите за финансиране на извънредни разходи от служебното правителство, което е основната причина да сме затруднени при намирането на нормативна възможност за осигуряване на необходимия ресурс от бюджета за великденски добавки към пенсиите. Разбираме, че голяма част от пенсионерите се намират в затруднено финансово състояние. Добавката към пенсията е вид социална подкрепа за най-уязвимите. Не е част от пенсията и не зависи от осигурителния принос. Принципът в ЕС е социалните мерки да бъдат насочени към най-уязвимите групи в обществото. Без съмнение това за възрастните с пенсия под линията на бедност, което е повече от половината от пенсионерите у нас", заяви Гълъб Донев.

Премиерът Гълъб Донев и финансовият министър Росица Велкова

Снимка: БТА

Премиерът Гълъб Донев и министърът на социалната политика Лазар Лазаров

Снимка: БТА

Това решение на служебния кабинет по думите на премиера е било възможно най-справедливото. Той подчерта, че очаква най-засегнати да се почувстват хората с пенсии малко над линията на бедност, но повтори, че възможностите на служебния кабинет са ограничени. Подчерта и, че служебното правителство първоначално е било предвидило по-общи формулировки в частта за финансирането на разходите. 

Служебният премиер каза още, че правителството ще внесе в законовия срок в парламента проекта на Бюджет 2023.