Вече няколко часа продължи фермерският протест, който блокира ключови пътни артерии в цялата страна, включително входове и изходи на градове и магистрали.

Част от демонстрантите заплашиха да изместят протеста в София, ако не бъде постигната договореност с правителството за подпомагането на критичните сектори в размера на финансиране от последните две години. Това заявиха и от двете аграрни камари, които се обединиха на протеста във великотърновското село Шереметя при блокадата на пътя София - Варна, предава БНР.

Този следобед представители на Национално сдружение "Обединени земеделски производители" в Югозападна България ще се срещнат с министъра на земеделието Кирил Вътев, каза за БТА Кристиян Стоянов - областен координатор на организацията за Перник, предава БТА.

"Вчера бяхме в Министерски съвет на среща с министъра на земеделието и премиера Николай Денков, на която не се стигна до консенсус. Заради това на този етап протестите ни продължават. Нашата организация е най-голямата в Югозападна България. Ние входирахме дванайсет искания към властта, свързани с административната тежест, зелената сделка и субсидирането в сектор "Земеделие", които не бяха разгледани и дискутирани на вчерашната среща. Надяваме се това да се случи днес", заяви Стоянов.

Въпреки вчерашната среща консенсус между протестиращите и правителството все още не е изцяло постигнат.

Също в петък от 16:30 часа се очаква да се състои поредната среща между протестиращите и властта в Министерския съвет. Ако не бъде постигната договореност с правителството за подпомагането на критичните сектори в размера на финансиране от последните две години, обмисляме да продължим протестите в София през следващата седмица, заяви Симеон Караколев, цитиран от БТА.

Той подчерта, че основните искания на фермерите от всички отрасли остават без промяна.

На няколко места протестиращите запалиха сламени бали.

Фермерите блокираха пътния възел северно от Хасково, на който се пресичат пътищата Русе - Маказа и Пловдив - Свиленград. Тежката селскостопанска техника прекъсна трафика за четири часа. Полицията отклоняваше движението по обиколни маршрути.

Снимка: БТА

Протестиращите отново настояха, че не искат оставки, а имат само финансови и законодателни претенции.

Поне малко да се изравнят субсидиите, защото всичко - препарати, горива, торове, всичко е много по-скъпо, отколкото преди няколко години, каза производителят Добри Добрев. Продукцията падна драстично и нищо. Просто се работи за едно няма нищо, подчерта той.

Снимка: БТА

Разделете отпуснатите субсидии на декар и ще видите колко се получават - по 2-3 лева. С 2- 3 лева или с 20 или 30 лева може ли нещо да направим, попита Янко Запрянов, цитиран от БТА.

Земеделски производители от Благоевградско протестираха с кратки периодично блокади на главен път Е-79 в района на Кресна. Около 10:00 часа протестиращите се събраха в Кресна.

Снимка: БТА

Пред медиите лидерът на "Ред, законност и справедливост" и участник в протеста Яне Янев каза, че животновъди и представители на зеленчукопроизводството са постигнали пълен консенсус по отношение на исканията си и добави, че те ще бъдат отправени в писмен вид до края на деня до компетентните институции. Представителите нямат разминавания и е много важно да отбележа, че фермерите от пиринския край имат специфични искания. Те са конкретни и отразяват спецификата на производство в района, каза Янев.

Едно от исканията им е свързано с пашуването животните в парковете "Пирин" и "Рила". Това касае само региона, обясни Янев.

По отношение на оранжерийното зеленчукопроизводство и овощарството има специфики, характерни за областта и тези специфики трябва да бъдат отчетени тук, за да бъде защитено родното производство, каза Янев. По думите му е позорно пазарът да бъде заливан с чужди зеленчуци, а тукашните зеленчукопроизводители да бъдат докарани до фалит.

Той посочи, че връщане назад няма, ще блокират Е-79 и ще покажат, че са готови да бранят и да защитават исканията си докрай.

Велин Георгиев от Националната асоциация на оранжерийните производители каза, че големите проблеми на оранжерийните производители са скъпата енергия и скъпите торове. Сред исканията, които Георгиев посочи, е на етикетите на вносните продукти, включително и от държави от Европейския съюз, да бъде посочено от кой производител идва. Той посочи, че искат всеки, който продава чужди плодове и зеленчуци, като български, да носи наказателна отговорност.

Земеделски производители за трети пореден ден излизат на протести на редица места в страната. Вчера протестиращите от Благоевградско излязоха на протест край санданското село Ново Делчево. С тежки машини и животни те затвориха пътния възел към автомагистрала "Струма", с което бе спряно движението към граничните пунктове "Златарево" и "Кулата". Протестиращите направиха опит да се качат и на магистралата.

В Пазарджишко подходът към АМ "Тракия" е блокиран от машини на зърнопроизводителите, предава "Фокус" - затворен е пътят между Пазарджик и село Гелеменово при разклона за село Сарая.

Не се пропускат автомобили нито от Пазарджик към п.в. Гелеменово, нито от аутобана към областния град.

От ОДМВР-Пазарджик препоръчват на всички водачи, на които им предстои пътуване, да използват обходните маршрути.

Шофьорите, които пътуват по посока град Панагюрище, да се придвижват по пътя към гр. Срелча - през селата Черногорово, Овчеполци, Свобода, Смилец, Блатница към Стрелча и обратно.

Водачите, които са на автомагистрала "Тракия", да използват пътните възли "Калугерово" (през с. Динката) и "Цалапица", така че да се придвижат към град Пазарджик.

Пътуване към Пловдив може да се осъществи и по главен път I-8, който е отворен за движение.

За трети ден днес и земеделски производители от Монтанско блокираха възлови пътища в региона, съобщи председателят на регионалния съюз на зърнопроизводителите Веселка Василева, цитирана от БТА.

Главен път Е-79, по който се движат товарните камиони за моста при Видин-Калафат и по обратния път към София, е блокиран при село Горна Вереница в община Монтана. Втората блокада е на изхода от Монтана по направленията към Лом, Бойчиновци и Козлодуй, а третата на шосето от град Вълчедръм към село Септемврийци и Козлодуй.

Вижте всички снимки ТУК>>>

Василева съобщи, че протестът в Монтанско е стъпаловиден и всеки ден времето на блокадата ще се увеличава с един час. Докато в първия ден пътищата бяха блокирани от 10 до 12 часа, втория от 10 до 13 часа, а днес ще останат затворени от 10 до 14 часа.

Пропускат се автомобилите със специален режим на движение и тези, в които пътуват болни хора и пациенти за хемодиализа.

Протестите ще продължат, докато правителството не чуе исканията на земеделските производители и не осигури нормална среда за нашата работа, заяви Василева.

Тя коментира, че много от фирмите в бранша в региона вече са затворили, други са пред фалит и протеста е последния начин да се обърне вниманието на родното земеделско производство.

Протестиращите затвориха и движението по главния път Стара Загора - Димитровград, който е и подстъп от Стара Загора към автомагистрала "Тракия", в района на Птицекомбината.

Снимка: БТА

В 10:00 часа тази сутрин движението беше отцепено от служители на полицията, които не допускат автомобилите да стигнат до автомагистралата. Очаква се трафикът да бъде възстановен около 14:00 часа.

И днес протестиращите заявиха, че ще оставят машините в непосредствена близост до пътното платно при приключване на протеста.

Фермери от общините Павел баня и Казанлък блокираха движението и по Подбалканския път Бургас - София в района на разклона за Павел баняглавния път Стара Загора - Димитровград. На място са животновъди и производители със земеделска техника и животни, както и екипи на полиция и жандармерия.

Снимка: БТА

Представителите на бранша от региона излизат на протест за втори пореден ден. Те са предимно малки производители и са категорични, че при настоящите условия на работа оцеляването им е въпрос на време.

Техните искания са за незабавно изплащане на субсидиите, както и за спешно намаляване на административната тежест. Според тях е непосилно малки производители да изпълняват същите изисквания както големите фирми и държавата спешно трябва да ги прецизира.

"Ние сме животновъди, а не счетоводители", коментираха протестиращи, цитирани от БТА.

Блокада има и в Благоевградско в местността "Полигона". Около 11:00 часа земеделската техника бе изкарана на главния път и след няколко обиколки на кръговото кръстовище край автомагистрала "Струма", тракторите бяха разположени на пътя край полигона.

Протестът приключи около 12:00 часа, а протестиращите се отправиха към Кресна, където също се организират действия, с които земеделци и животновъди изразяват своите искания.

Пред журналисти председателят на Сдружение "Земеделски стопани" и заместник - председател на "Обединени български животновъди" Юлия Коюнджийска каза, че протестиращите са част от инициативен комитет на повече от 20 организации, които с декларация вече са изразили искането си да участват в преговорите при премиера Николай Денков във връзка с т.нар. "украинска помощ".

Снимка: БТА

След протеста на 5 февруари излязохме с нова декларация, с която поискахме и оставката на земеделския министър, като срокът, който сме дали, е до петък, каза още Юлия Коюнджийска. Тя посочи, че исканията са за справедливо разпределение на помощта, но и за законодателна инициатива.

"Искаме доста промени в Закона за собствеността, в Закона за животновъдството, както и създаване на закон за браншовите организации", каза Коюнджийска и допълни, че още през 2014 г., при протестни действия на земеделци и животновъди край Кресна е поставено искането за създаване на закон за браншовите организации.

А земеделски производители от община Перник се събраха днес на протест пред спортна зала "Борис Гюдеров".

Исканията на протестиращите са свързани и с яснота при изплащането на субсидии и помощи с индикативни графици, както и навременно получаване на тези средства.

Снимка: БТА

Протестиращите настояват да се преразгледа предложението за разпределение на помощите и бюджета, които биха възпрепятствали масови фалити в българското земеделие, както и за ясни гаранции за законодателни промени, които да гарантират устойчивост на сектора.

Блокада има и на републиканския път водещ от Брезник за Перник при разклонението за с. Бабица, общ. Брезник.

Всеки момент се очаква временно да се затвори и пътен възел "Даскалово".

От Областната дирекция на МВР в Бургас съобщиха, че днес в областта ще бъдат блокирани републиканският път I-6 на входа на гр. Айтос, пътният възел "Българово", пътя Карнобат - Сунгурларе преди с. Сигмен, както и републиканският път I-9 на новопаничаревска рампа, като обходният маршрут е през Босна и Ясна поляна.

Снимка: БТА

Преди въпросните точки ще са позиционирани полицейски патрули, които в случай на необходимост да укажат обходни маршрути. Призоваваме останалите водачи, пътуващи в районите на гореупоменатите отсечки към търпение, толерантност и съобразявате с полицейските разпореждания, заявяват от ОДМВР-Бургас.

Исканията ни не са политически, заявиха протестиращите край Търговище земеделци. Трети ден зърнопроизводители и подкрепящи ги представители на други сектори в земеделието изкараха селскостопанска техника и блокираха кръговото кръстовище на входа на областния център.

Очаква се днес протестът да продължи четири часа. Земеделците настояват за гаранции за устойчивост на сектора.

"Има удовлетворение от вчера. Нещата, които министър-председателят Николай Денков е предложил, донякъде ни устройват. Но в крайна сметка основната цел на протеста е законите да са лесни за работа по полето, а да не се превръщаме в чиновници в офисите. Основното не са финансовите претенции, искаме условия за работа", каза пред БТА зърнопроизводителят Николай Стоянов, който обработва около 5000 дка в землището на търговищкото село Васил Левски.

Снимка: БТА

По думите му прекратяването на дейността в земеделието се случва бързо, тъй като повечето производители са с кредити. "Банките все още ни търпят, но ако имаме още една такава година, а тя се очертава да не е добра, ще прекратим дейността", каза той.

Думите му бяха подкрепени и от Галин Стаматов, който обработва 1200 дка земя в селата Голямо ново и Здравец.

Протестиращите бяха категорични, че излизането им на пътя няма политически мотиви. Именно, за да се заяви това, има предложение протестът да бъде прекратен за ден. Зърнопроизводителите от района на Търговищко не искат да създават неудобства на гражданите. По време на протеста те пропуснаха линейка, превозваща пациент на хемодиализа.

От Областната дирекция на МВР в Търговище са предприети мерки за опазване на реда, осигурени са обходни маршрути.

Земеделски производители от Врачанско блокираха и пътя между Мизия и Оряхово, в посока ферибота на река Дунав към румънския град Бекет. Както и в предишните два дни тежките машини ще останат на място до 15,30 ч. На този етап за преминаване се допускат само камиони с животни и сметосъбирателни машини.

"Докато не предложат нещо, което да е наистина работещо - продължаваме с протестите", каза за БТА един от организаторите за Врачанско Румяна Ангелова. Според нея на този етап все още не се вижда краят на протестите. Ангелова обясни, че на срещата този следобед с управляващите ще присъстват и експерт-счетоводители, които да посочат дали е приложимо предложението на правителството за доказване на загубите.

Снимка: БТА

Пчеларите също не са доволни от начина по който се развиват преговорите. По думите на Димитър Ганчев, които също за трети ден е на блокадата, лек напредък има само по отношение на финансовата помощ, в следствие на войната в Украйна.

По исканията на сектора "Пчеларство" по останалите теми, като промяна в етикетирането на меда, безкомпромисен контрол на границата за вноса на такива продукти, които влиза в България, регистър и контрол над преработвателите на мед - напредък няма, обясни Ганчев.

По думите му сериозен проблем е и това, че те като производители нямат пряк достъп до пазарите на мед и пчелни продукти и до крайния потребител. "Само на преработватели имаме право да продаваме, трябва да минем през две-три фирми, докато нашият продукт стигне до пазара", обясни Ганчев.

Протестът затвори и главния път София - Варна на две места в Ловешка област - на п.в. "Абланица" и п.в. "Боаза". Ограничено е и движението на пътя София - Русе при Луковит.

Днес блокадата ще продължи с час повече от вчера - до 14:00 часа, като ще се пропускат колоните с автомобили на три пъти по 15 минути, каза за БТА на пътен възел "Абланица" Симеон Симеонов - представител на земеделските производители. Пропускат се линейките и автобусите.

Снимка: БТА

Протестиращите са категорични, че блокадите ще продължат докато се изпълнят исканията им.

По думите на Димитър Мачуганов, земеделски производител от Ловешка област, предложението на правителството е незадоволително.

"Затова сме още по пътищата и създаваме дискомфорт на нашите сънародници. Не намираме точната вакса между нашите интереси и възможностите на държавата на този етап. Чакаме да се изпипат предложенията. Склонни сме на отстъпки, но на този етап не сме се доближили най-много във финансовата част."

Снимка: БТА

По думите му бюджетът, който евентуално ще посрещне нуждите на малките и средните стопани като най-нуждаещите се, е около 300 милиона лева. "Никога не е ставало на въпрос за 500 милиона. Живеем в България, знаем си дереджето, даваме си равносметка какви са възможностите на държавата. Не ни е приятно, че сме по-долу от колегите ни от Румъния. За пореден път нашата държава изостава глобално от Румъния и по отношение на развитието си и по отношение на това как се подпомагат секторите", каза още Мачуганов.

Той добави, че са готови на отстъпки, но да бъдат разумни.

Снимка: БТА

"Това с доказването кой в какво състояние е, силно ни обиди. При положение, че тази помощ има точен и ясен регламент, който казва да се докаже, че стопаните не са в затруднение, в един момент си измислят някакви рамки, с които да ограничим достъпа до подпомагане. Ние говорим за нанесени щети и пропуснати ползи. Това, че болшинството от колегите фермери се стараят и правят чудеса от храброст, само и само да прикрият загубите, за да не станат изискуеми кредити към банки и към лизинги до голяма степен в момента е срещу нас", коментира още земеделският производител.

Земеделските производители блокираха и "Дунав мост" при Русе и запалиха две бали със слама. Преди това организираха шествие със земеделски машини в района на граничния пункт.

"Протестите продължават. Имаме леки индикации от вчерашната среща в Министерския съвет, че нещата вървят в положителна посока по повод методиката за подпомагане. Но все още нямаме нищо налице, предстоят нови разговори", каза Милен Коев, председател на Районния съд на фермерите "Дунавско зърно".

Деан Тодоров, съпредседател на Националната овцевъдна и козевъдна асоциация коментира, че протестът не иска оставката на министъра на земеделието, защото няма да постигне целите си. "Искаме дългосрочна устойчивост на сектора чрез законодателни промени. Трябва да има и закон за браншовите организации, за да се знае кой кой е в земеделието", каза Тодоров, цитиран от БТА.

Протестите ще продължат до 14:00 часа днес, като е блокирано и движението по пътя Русе- Бяла на две места.

На три места в момента на територията на Кюстендилска област са затворените пътищата от недоволни земеделски производители. Протести има на пътя Кюстендил-Дупница, на разклона за с. Слокощица, на изхода на Дупница за София - кръстовището при с. Пиперево, и на изхода на Сапарева баня, на изхода за Самоков. Движението е спряно и в двете посоки, като протестът ще продължи минимум половин час , казаха за БТА организаторите.

"Проблемите са безброй. Опитват се да ни сварят като жабата във водата- лека полека ще усетим, че водата ври и няма да можем да излезем от нея. Затова сме решили сега да не отстъпваме, както пролетта, когато ни замазаха очите. Тогава обещаха нещо, но то не се случи. Сега сме решили да не отстъпваме докрай, защото догодина може да ни няма. Надяваме се това да не е целта", каза пред БТА Павел Иванов, който от 22 години се занимава със земеделие.

Няма напрежение и задръствания при спирането на движението. Автомобилите се пренасочват по други маршрути, а тежкотоварните камиони изчакват на място , каза пред БТА началникът на РУ-Кюстендил Райчо Омерски.

Снимка: БТА

Протестиращите земеделци затвориха автомагистрала "Тракия" в района на Стара Загора.

По-рано те бяха блокирали с тежка техника движението по главния път Стара Загора - Димитровград.

От Шуменско втори ден протестират със селскостопански машини на 5-и километър край областния град и отново блокираха движението в района.

Пътят ще бъде затворен до 14:00 ч., казаха за БТА земеделците.

Те уточниха, че ако исканията им не бъдат удовлетворени ще продължат с протестите на същото място до петък, след което имат готовност да се включат в протест в София.

Бюрокрацията в бранша е голяма и спъва работата ни. Това заяви пред БТА Трендафил Василев, член на Управителния съвет на Сдружението на зърнопроизводителите от Лудогорието. Като пример той даде системата за оповестяване на пръсканията, която по думите му не е измислена както трябва и създава проблеми.

"По цял ден трябва да седим пред компютрите, да попълваме фактури, да качваме съобщения, което отнема време и ни пречи в работата", заяви Василев. Според него земеделските производители са се превърнали в книжни плъхове. "Вече от 10-15 години стоим на едно място", добави Василев.

Той отбеляза, че зелената сделка също рефлектира върху всеки един от фермерите.

"Февруари месец е, а ние не знаем дали ще орем ли или няма. Вече работата трябва да е свършила, а все още не са взети решения. Освен за дерогацията за отпадането на площите са въведени и други нови правила, като тези за калибриране на пръскачките", посочи Трендафил Василев.

Управителят на "Агросем" ЕООД в село Острово Вели Велиев подкрепи колегата си по отношение на дерогацията за площите. Той заяви, че сега е технологичното време на сеитбата на граха и други бобови култури. "Понеже все още решението го няма черно на бяло, а ние трябва да търсим семена. Ако не сме го предвидили няма как да отговаряме на условията", добави земеделският производител.

Той изрази надежда нещата да се случват по-бързо и по-ритмично. Велиев посочи, че площите му са с традиционните зърнени култури. Миналата година е отглеждал осем вида култури - различни бобови, типичните зърнено-житни, както и маслодайна рапица и слънчоглед.

Трети ден земеделски производители от област Разград блокираха пътя Разград - Русе в участъка до село Гецово. Тежките машини днес ще останат на място до 14:00 ч. Председателят на Сдружението на зърнопроизводителите Маломир Власов заяви, че протестите ще продължат докато не се предложи нещо работещо.

Той обясни, че на срещата този следобед с управляващите ще присъстват и експерт-счетоводители, които да посочат дали е приложимо предложението на правителството за доказване на загубите. "В петък предстои отново среща с министър-председателя. Надяваме се да се стигне до някакво решение", допълни Власов.

Блокиран е още "Дунав мост 2" при Видин. Предните два дни за повече от седем часа беше спряно движението на товарни автомобили от и към граничния пункт с Румъния.

Основните искания на земеделските производители са законодателни промени, гарантиращи сигурност в бранша, промяна на условията на Зелената сделка и финансова помощ от 20 лв. на декар във връзка с войната в Украйна.