Обстановката в София е напрегната заради блокадите на три кръстовища от протестиращи, трафикът е изключително натоварен, особено в пиковите часове. Така кметът на София Йорданка Фандъкова обобщи обстановката в града пред bTV.

Тя обаче изрази надежда преди началото на учебната година на 15 септември, блокадите да се премахнат, като уточни, че за целта представители на общината са в постоянен диалог с протестиращите.

"Мои представители са в диалог с хората на блокадите непрекъснато с апела да пуснат поне градският транспорт. Досега в моите мандати като кмет не се е случвало да няма диалог и разбиране", добави Фандъкова.

"Надявам се до началото на учебната година градът да функционира нормално и работя точно за това. Повече от 45 дни организаторите отказват да спазват закона, това за мен е нежелание за носене на отговорност", коментира кметът на София.

Тя се обърна към тях с призива: "Блокирането на кръстовища не затруднява политиците и олигарсите, те не се возят в трамвая и автобуса. В тях се движат хората, които отиват на работа и ще водят децата си на училище и детска градина".

По думите на Фандъкова, "хората са гневни", блокадите не са законни - и в общината, и в полицията се подават сигнали.

Стана ясно, че на две места със съгласуване от Столична община се събират подписи срещу блокадите.

Фандъкова определи, че има голям риск от провокации заради блокадите на кръстовища и по думите й "организаторите търсят провокациите и насилие", кои са организаторите обаче кметът не каза, тъй като в кметството нямало официални заявления и имена за протест.

Кметът на София и зам.-председател на ГЕРБ коментира още, че партията и премиерът са дали ясна заявка за това, че са готови да има промяна и тя да се случи в легитимно ВНС с най-широка представителност. Категорична е, че партията не се страхува от служебно правителство на Румен Радев.