Недоглеждане беше да се определи датата 4 април, точно Великден за католици и арменци. Президентът не покани професионални дипломати, нито мен. Надявам се да не е нарочно, за да бъдат затруднени нашите сънародници да гласуват. Това каза вицепремиерът и външен министър Екатерина Захариева пред bTV.

"Изборите в чужбина също струват пари, но затова се стремим да отворим секции там, където има повече избиратели", посочи тя.

"Ваксините са доброволни и те трябва да останат такива. Ние трябва да убеждаваме гражданите с медицински аргументи, а не насила. Не бива да се изисква задължително ваксиниране, за да влезеш в една държава, каза още Захариева. - Особено в границите на ЕС - това ще бъде категорично нарушение на свободното движение на гражданите."

"Поръчали сме 12 милиона ваксини, но има изоставане на доставките и то е навсякъде в държавите от ЕС. Поръчана е и проверка в заводите на една от компаниите в Белгия, за да се види на какво се дължи това забавяне", добави тя.

"Ако руската ваксина получи разрешение от Европейската агенция по лекарствата, тогава ще се види дали може да се поръча и от нея", каза министърът на външните работи.